Rijnboutt werkt met BIMcollab

Projectmanagement in een open BIM omgeving

Intern werkten we al in een aantal projecten met BIMcollab om issues te verzamelen en bij te houden. Issues zijn knelpunten in een project die nog opgelost moeten worden. Geen actielijsten meer op papier of in excel, maar alle issues op 1 plek voor iedereen toegankelijk in de cloud. Inmiddels zijn we gestart met het eerste project waarbij ook de aannemer, constructeur, installatieadviseur en enkele leveranciers zijn aangesloten.

BIMcollab werkt met alle BIM software

Rijnboutt controleert BIM modellen van adviseurs en/of co-makers door middel van het programma Solibri. Dit zogenaamde clashen levert knelpunten (issues) op. Deze issues zijn uitwisselbaar in de verschillende BIM software als Revit, ArchiCAD, NavisWorks etc.

De issues staan overzichtelijk in BIMcollab

De uitwisseling van issues gebeurt via een BCF gebaseerd platform in de cloud; BIMcollab. Hier kunnen de andere teamleden issues up- en downloaden en worden issues overzichtelijk getoond. Zowel in de BIM software als op de BIMcollab server kan er over de issues gecommuniceerd worden. Bijvoorbeeld als er een issue is opgelost, of als er issues aan andere teamleden moeten worden toegekend.

Een issues is te openen in BIM software

Het grote voordeel van werken met BIMcollab is de locatieaanduiding van een issue. Bij activatie van een issue in de eigen BIM software gaat het programma automatisch (in 3D) naar de positie waar het probleem zich afspeelt. Het aanduiden van de positie van bijvoorbeeld een foutief geplaatst kanaal is hiermee overbodig geworden want deze is direct in het model zichtbaar.

Zicht op de afhandeling van issues

Een ander groot voordeel is de afhandeling van issues. Het is mogelijk per teamlid bij te houden of issues afgehandeld worden of niet. Teamleden hebben de mogelijkheid hierover met elkaar te communiceren of om issues aan anderen toe te kennen. De issues zijn eenvoudig te schikken per categorie of noodzaak. De hele geschiedenis van een issue of een categorie is vervolgens verkrijgbaar in een rapport.

Tijdens een teamoverleg worden issues besproken

Rijnboutt optimaliseert het ontwerp- en bouwproces door middel van het werken met BIMcollab, zowel intern als extern.

Lees hier over meer regie op ontwerp en uitvoering door Open BIM.