Rijnburgerbolwerk

Leiden, Lammermarkt

De opgave betrof de inrichting van de openbare ruimte van het Rijnsburgerbolwerk en Lammermarkt in Leiden. Het gebied ligt aan het toekomstige tracé van de Rijngouwelijn en een nieuwe tramhalte zal in de toekomst als belangrijke entree voor het centrum fungeren. Hier wordt een ondergrondse parkeergarage en transferium voorgesteld.

In het ontwerp wordt het groene bolwerk weer in ere hersteld. Vanuit een grondige analyse van de metamorfose van het bolwerk is gewerkt aan een helder, eigentijds pleinontwerp en verkeersmodel voor auto en en sneltram. Er is een efficiënte verkeersafwikkeling met parkeergarage. De tram heeft haar eigen tracé over het groene plein.

De bestaande molen De Valk, als enige overgebleven van de negentien molens die ooit op de bolwerken in Leiden stonden, krijgt een centrale plek op het nieuwe plein. De Valkheuvel wordt vergroot, waardoor het bolwerk niet alleen betekenis als onderdeel van de vestingwerken heeft, maar profiteert optimaal van haar ligging tussen station en Beestenmarkt.

1 van 6

Projectnummer
1024
Ontwerp
Richard Koek
Opdrachtgever
Ballast Nedam
Samenwerking
Mulderblauw architecten
Opdracht
2010
Bruto oppervlak
2.300 m²
Projectleiding
David Kloet