Centrumplan

Waddinxveen, Gouweplein

In het nieuwe centrum van Waddinxveen ontwerpt Rijnboutt de openbare ruimte op dekniveau en op maaiveld, het interieur van de parkeergarage en de daktuinen.

Het nieuwe centrum van Waddinxveen is een kunstmatig stadje, gebouwd op een parkeergarage op een voormalig sportcomplex. Alle openbare ruimtes en tuinen liggen op betondaken, maar zijn zo ontworpen dat ze een vertrouwd, traditioneel en natuurlijk beeld opleveren.

De openbare ruimte verwijst naar de historische stad, met mooie materialen, groenvoorzieningen op de pleinen en bijzondere plekken als trappen en bruggen. Elke ruimte is verschillend van karakter, maar samengesteld met gelijkwaardige materialen. De tuinen binnen de bouwblokken vormen de buitenruimte voor de boven de voorzieningen gelegen woningen. Ze bevatten speelplekken, zitplekken, bloemen- en ligweides, kunst en boomgroepen. De tuinen zijn openbaar toegankelijk, bereikbaar via de trappen en portieken.

1 van 29

Projectnummer
0861
Ontwerp
Richard Koek
Opdracht
2007
Uitvoering
2012-2014
Opdrachtgever
ASR Vastgoedontwikkeling
Architecten
Soeters van Eldonk, 01-10, Dittmar Bochmann, RPHS, Kokon
Programma
Openbare ruimte, winkels, horeca en woningen
Medewerkers
Bart Bordes, Martijn Al, Mark Spaan