Winkelpanden Hoogstraat 168-172

Rotterdam

In Rotterdam vindt op de hoek van de Hoogstraat en de Vlasmarkt een duurzame transformatie plaats van drie panden. De locatie ligt op een druk punt tussen de Koopgoot en de Markthal. De gebouwen zijn oorspronkelijk gerealiseerd in de naoorlogse wederopbouwperiode en de gevels uit deze tijd hebben in Rotterdam een bijzondere status.

Omdat de inwendige structuur van de panden niet meer voldoet aan de hedendaagse eisen is voor deze gebouwen een plan ontwikkeld, waarbij het originele betoncasco wordt gesloopt en vervangen door een zogenaamd donorskelet. Dat houdt in dat alle stalen balken en kolommen die voor de herontwikkeling gebruikt worden afkomstig zijn uit andere gebouwen die elders gesloopt worden. In Nederland is het de eerste keer dat deze manier van hergebruik wordt toegepast in een winkelgebouw.

De transformatie van de panden aan de Hoogstraat 168-172 houdt ook in dat er de mogelijkheid komt om één grote winkelunit over meerdere verdiepingen te realiseren. Daarbij blijven de buitengevels zoveel mogelijk intact en wordt een nieuw volume toegevoegd met een mooie hoge entree van glas in een metalen kader.

1 van 12

Projectnummer
1405
Ontwerp
Bart van der Vossen en Mattijs Rijnboutt
Opdrachtgever
Kroonenberg Groep
Opdracht
2014
Constructeur
IMd raadgevende adviseurs
Brandveiligheid
Bureau Veldweg
Bouwfysica
M+P
Erfoed advies
Dorine van Hoogstraten
Fotografie
Kees Hummel