Parkblokken Holland Park

Diemen

Holland Park ligt in het noordoostelijk deel van het huidige Bergwijkpark Noord in Diemen, een kantorenwijk uit de jaren zeventig die gedomineerd werd door leegstand. Hoewel het gebied goed ontsloten was voor de auto en het openbaar vervoer had het toch een geïsoleerde ligging. De spoordijk en de verhoogde ligging van de wegen zorgde dat er weinig verbinding was met de omgeving. Daarnaast was het gebied buiten werktijden verlaten en niet aantrekkelijk om in te verblijven.

Om de wijk weer toekomst te geven wordt het gebied getransformeerd tot een stedelijk woon-werkgebied. Holland Park moet een ‘stedelijk dorp’ worden: passend bij de grootstedelijke infrastructuur zonder het karakter van het dorp Diemen te verliezen. Voor de uitwerking van Holland Park is niet, zoals in de huidige situatie, uitgegaan van losse bebouwing op verschillende kavels. In plaats van ‘gebouwen omgeven door ruimte’, is er gekozen voor ’ruimte omgeven door gebouwen’.

Net als bij Blok 18 en 19 en Blok 20 en 21 is Rijnboutt ook bij het ontwerp van Blok 22 en 23 (de parkblokken) nauw betrokken.

Zie ook Hollandpark.nl

Blok 22 en 23

Naast het woonprogramma worden in deze twee blokken ook commerciële ruimtes rond het plein gerealiseerd. En verder komen er twee woontorens, toren 22 en 23, van 15 bouwlagen hoog. Er zullen 305 appartementen ontstaan binnen de twee blokken die gedeeltelijk rondom de twee groene binnentuinen liggen die eveneens door Rijnboutt worden ontworpen. De oostgevels van de blokken bij de gracht worden in panden verdeeld die door verschillende gevelarchitecten worden ontworpen. Hierdoor ontstaat variatie in het gevelbeeld.

Projectnummer
1623
Opdrachtgever
Holland Park
Opdracht
2016
Constructeur
Van Rossum Raadgevende Ingenieurs
Installatie advies
Wolk Dikken adviseurs
Programma
Totaal 46.000 m2 BVO bestaande uit 304 woningen, 200 parkeerplaatsen in een garage, een openbaar plein en twee binnentuinen.
Medewerkers
Bart van der Vossen, Richard Koek, Evelyn Galsdorf-Kraal, Sylvia Rode, Tibor Kis, Rick Knufman, Patrick Roegiers, Michael Lucas, Caroline Urberger, Joost Kettman, Petrouschka Thumann, Patrick Kolanczyk, Franciska Szemcsuk, Winfried Verheul, Martin Pasman en Marcel Bakker
Masterplan
Soeters van Eldonk architecten
Architecten deelplannen
Boparai, Drees en Willemse, INBO, PPHP, Bedaux de Brouwer en Architectenzaak.