Waterloolaan - Gulden Vlieslaan

Brussel

In vroegere tijden was de Kleine Ring een lommerrijke boulevard, een chique plek om te zien en gezien te worden. Het traject van de Kleine Ring tussen het Louizaplein en de Naamsepoort bevat nog immer de beste verzameling modewinkels van Brussel: van chique tot alledaags en voor jong tot oud. Toch overheerst de indruk van vergane glorie. Terwijl het aantal voetgangers aanzienlijk groter is dan de autostroom, domineert de auto het openbare milieu en is er sprake van een ernstige teloorgang van verharding, meubilair en bouwwerken van de metro en parkeergarages.

De opgave is om kwaliteit terug te winnen om daarmee bij te dragen aan de ontwikkeling van een sterk retailgebied met een openbaar milieu van internationale allure, een stad als Brussel waardig. Een zone waarin niet de bereikbaarheid maar wel de aanwezigheid van de auto is teruggedrongen, een zone die er is voor de voetganger, de fietser, de shopper en de flaneur.

Alle middelen worden ingezet om de verblijfsduur van de bezoekers aan Waterloolaan-Gulden Vlieslaan te verlengen en een levendig voetgangersdomein te creƫren. Het royale profiel biedt ruimte voor groen, paviljoens, beeldende kunst en terrassen. Het gebied wordt daardoor ook een aantrekkelijke bestemming voor bewoners van de aangelegen wijken om te kunnen flaneren en verpozen.

1 van 3

Projectnummer
A16-r
Ontwerp
Richard Koek en Frederik Vermeesch
Ontwerppartners
HOSPER e.a.
Medewerker
Jeroen Boon, Petrouschka Thumann en Jakub Jekiel