Boardwalk Zakrzówek

Kraków

De voormalige steengroeve Zakrzówek is een onontgonnen parel in het landschappelijke raamwerk van Kraków. Liefhebbers kennen het gebied als een ruige bestemming, voor klimmen, duiken, mountainbiken en hiking. De spectaculaire ervaring van de verdiept liggende watervlakken tegenover de steile, ruwe rotswanden en de adembenemende zonsondergangen bieden kansen en aanknopingspunten om het park tot een goed ontsloten attractieve kern in het westen van Kraków te maken.

Programma: Een park voor iedereen

Het ligt voor de hand om de plek volwaardig op te nemen in het stedelijk weefsel en in het stedelijk leven, als park en recreatiegebied voor alle stedelingen, niet alleen de sporters en waaghalzen. Tegelijkertijd bestaat het risico dat met de transformatie van een dergelijke ruige, ongepolijste plek tot stadspark de oorspronkelijke en authentieke charme verdwijnt. Daarom maakt dit plan een radicale keuze voor concentratie enerzijds en extensivering anderzijds. Door het gebruik te reguleren en te concentreren wordt Zakrzówek een park voor iedereen, maar niet overal voor iedereen.

Concept: Een radicale keuze

Het overgrote deel van Zakrzówek blijft in essentie ongerept; de bijzondere ambiance wordt zo min mogelijk aangetast. Door de recreatieve druk in hoofdzaak te concentreren aan de zuidkant is het gebied beheersbaar te houden. In het noordelijke parkdeel krijgen de buitensporters hun rust terug, aan de oostkant krijgt de natuur de ruimte. Het brandpunt van nieuwe park is de boardwalk in het kleine meer. Over een lengte van ca. 1 kilometer schakelt deze ruimtes en programma’s met steeds het lege watervlak als midden. Te bereiken via de parkweide met parkeren, picknick- en speelplekken, langs het bezoekerscentrum of direct over het pad in de rotswand. Langs de route liggen tal van functies als zwembassins, sportveldjes en zitplekken Kortom: hier, op een relatief klein deel van de totale oppervlakte is het eigenlijke stadspark geconcentreerd.

1 van 8

Projectnummer
A16-l
Ontwerp
Richard Koek en Frederik Vermeesch
Medewerkers
Petrouschka Thumann, Michiel van der Drift, Patrick Kolanzcyk, Jeroen Boon, João Mateus, Katarzyna Bratek, Wojciech Kasinowicz