Nieuwezijds Voorburgwal 225

Amsterdam

De voormalige drukkerij en redactieruimte van de Telegraaf (J.F. Staal en G.J. Langhout, 1930), nu rijksmonument, ligt midden in de historische binnenstad van Amsterdam. Markant is de pershal over twee verdiepingen, zichtbaar vanaf de straat. Met het verwijderen van de verdiepingsvloer uit latere jaren wordt de hal – toonbeeld van het functionalistische bouwen – in oude luister hersteld. Het op verscheidene plekken binnenbrengen van daglicht, een koppeling met Kalverstraat 28 (J.E. van der Pek, 1890 gemeente monument) en een uitgekiende tweeledige routing maakt het voormalige krantengebouw geschikt voor een ambitieus programma met hoogwaardige kantoren, retail, horeca en wonen.

1 van 2

Projectnummer
1606
Ontwerp
Frederik Vermeesch
Opdrachtgever
Kroonenberg Groep
Constructeur
IMd Raadgevende Ingenieurs
Aannemer
BAM Bouw en Techniek bv
Medewerkers
Karianne Vandenbroucke, Richard Zwagemaker, Maarten Castelijns, Niek Koning, Paulina Dominiak, Margret van den Broek, Lennart Brink