Wolters Noordhof

Groningen

Tot 1987 was de uitgeverij/ drukkerij Wolters-Noordhoff gevestigd in een fabriekscomplex nabij het parkgebied van de Noorder Buitensingel in Groningen. Toen de uitgevrij/ drukkerij het gebouw verliet, bleef een mooi en solide gebouw achter met kenmerken van het ‘Nieuwe Bouwen’. Het werd ontworpen rond 1917 door Arend Beltman en in verschillende fasen tussen 1919 en 1950 gebouwd. Vanwege de zware drukkerijmachines en de opslag van papier kent het gebouw een hoge toelaatbare belasting op de vloeren. Een belangrijk gegeven dat veel mogelijkheden bood om het gebouw te herbestemmen. Na grondig onderzoek is op de begane grond van het complex een verzameling culturele functies ondergebracht zoals repetitielokalen voor toneel- en dansgezelschappen, een timmerwerkplaats voor decors, kantoren en een café. Het sousterrain biedt ruimte aan een parkeeraccomodatie voor 40 auto’s en op de vroegere bedrijfsvloeren zijn 72 aantrekkelijke, ruime woningen gemaakt. Het project kreeg in 1989 de Nationale prijs voor kwaliteit in Wonen en Werken.

1 van 6

Projectnummer
8524
Ontwerp
Kees Rijnboutt
Opdrachtgever
Woningbouwvereniging Volkshuisvesting, Groningen
Constructeur
Ingenieursbureau Dijkhuis bv, Groningen
Hoofdaannemer
Heijmans bouw bv, Rosmalen
Opdracht
1984
Bouwjaar
1987
Bruto oppervlak
17.500 m2
Bouwsom
€7.600.000,- (excl. Btw en honorarium)
Medewerkers
Kik de Vries, Ronald knappers
1989
Nationale prijs voor kwaliteit in wonen en werken, Visie ‘89’