Karianne Vandenbroucke

architect erfgoed associate

Karianne Vandenbroucke_website_fotograaf Ineke Oostveen

Na afronding van haar studie tot ingenieur-architect aan de Katholieke Universiteit Leuven (België), heeft Karianne (1977) de postdoctorale opleiding Master of Science in Conservation of Monuments and Sites gevolgd aan het Raymond Lemaire International Centre of Conservation.

Karianne werkte onder meer aan Post Utrecht aan de Neude in Utrecht en het voormalige hoofdkantoor van de Telegraaf aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam. Met haar werk aan deze projecten en de dialoog die ze met het team voert over herbestemming, levert Karianne een belangrijke bijdrage aan de expertise van Rijnboutt op omgang met erfgoed en identiteit. Uit de verschillen en overeenkomsten tussen de herbestemmingsprojecten bij Rijnboutt en haar eerdere ervaring als restauratiearchitect bij Vereniging Hendrick de Keyser haalde zij de inspiratie voor haar boek ‘Mag dit weg’, dat in 2020 verscheen.

Karianne zet zich in voor onderwijs op het raakvlak van architectuur en erfgoed. Zo geeft ze gastlezingen aan verschillende onderwijsinstellingen, is ze bestuurslid bij de ErfgoedAcademie en doceert ze sinds januari 2021 aan de TU Delft Bouwkunde bij de sectie Heritage & Design. Ook is ze actief als jurylid bij de nationale BNG Bank Erfgoedprijs, die sinds 2010 op initiatief van het Erfgoedplatform van Kunsten '92 wordt toegekend aan de gemeente met het beste beleid op het gebied van erfgoed. 

Karianne Vandenbroucke_website_fotograaf Ineke Oostveen