Dordrecht
Hoe geef je een historische scheepswerf een nieuwe toekomst, passend in een gebiedsontwikkeling met voornamelijk nieuwbouwwoningen? Vanwege haar ervaring in transformatie van erfgoed is Rijnboutt gevraagd om de creatieve conceptontwikkeling en de visuele uitwerking van diverse scenario’s voor de Biesboschhal in Dordrecht te verzorgen.
Op de plek waar de rivieren het Wantij en de Beneden Merwede uitmonden in de Oude Maas, krijgt Dordrecht een nieuwe wijk: De Stadswerven. Midden in dit gebied staat, op een landtong, de voormalige scheepswerf De Biesbosch. Het behoud van de Biesboschhal voegt in meerdere opzichten waarde toe. Het gebouw krijgt een nieuwe, maatschappelijke functie voor de stad. De erfgoedwaarde van de werf wordt gerespecteerd. En de geschiedenis van maritieme industrie in Dordrecht blijft tastbaar aanwezig.
Door middel van participatie wordt nu gezocht naar de ideale bestemming. COUP ondersteunt de gemeente Dordrecht hierbij en organiseerde al een goed bezochte bijeenkomst voor inwoners en betrokkenen.
Karakteristiek voor de Biesboschhal is de enorme ruimte, de industriële architectuur en het materiaal- en kleurgebruik. In de diverse concepten vloeit de erfgoedwaarde van de werf samen met verschillende programmascenario’s. Alle ruimtelijke kwaliteiten worden hierbij benut en versterkt. Voor de visuele uitwerking heeft Rijnboutt, naast de traditionele verbeeldingsmiddelen (plattegronden, diagrammen et cetera), gebruikgemaakt van nieuwe technieken, waaronder AI.
ontwerpstudie naar nieuwe bestemming voor historische scheepswerf Biesboschhal
2024
Gemeente Dordrecht en Coup B.V.
Maarten Castelijns, Michael Maminski
visualisaties Rijnboutt, luchtfoto Ingenieursbureau Drechtsteden