Lincolnpark Hoofddorp

Hoofddorp

Voor een deeluitwerking van Lincolnpark, een nieuw centrumgebied in Hoofddorp, heeft de gemeente een tender uitgeschreven. De tender, gewonnen door het architectenteam Rijnboutt / Groosman Architecten / Karres en Brands, bouwt voort op een stedenbouwkundig plan van PossadMaxwan, die ook het beeldkwaliteitsplan verzorgde. In hoofdlijnen bestaat de planopzet uit gesloten bouwblokken rond enkele mobiliteitshubs. Rijnboutt kreeg de opdracht voor blok V3, een multifunctioneel gebouw met twee supermarkten en kleinere commerciële ruimtes op de begane grond, woon-werkateliers daartussen en daarboven, en een mix van zorgwoningen en vrijesectorhuurwoningen op de bovenste verdiepingen met een gedeelde daktuin. Door zijn strategische ligging aan het water en functie als entreegebouw vervult V3 een cruciale rol in het stedenbouwkundig ensemble.

Het beeldkwaliteitsplan stelt heldere architectonische richtlijnen. Baksteenarchitectuur vormt voor blok V3 de basis, met nadruk op duurzaamheid en innovatieve materiaaltoepassingen. Het gebouw moet een ‘markant’ karakter krijgen door grote glasoppervlaktes en een rijke detaillering. Voor de gevels is een zanderige, beige kleurstelling voorgeschreven.

De uitdaging voor het nieuwe centrum voor Lincolnpark is om een intiem, kleinschalig centrum met tegelijkertijd stedelijke allure te ontwerpen. De opgave is om de grote gesloten bouwblokken in kleinere eenheden op te delen zonder de architectonische samenhang te verliezen.

Schuine daken vervullen een essentiële rol in het ontwerp. In plaats van een uniforme hoogte schrijft het stedenbouwkundig plan een dynamische daklijn voor, wat het ensemble verlevendigt. Deze ontwerpkeuze verbindt esthetiek met functionaliteit – de schuine daken zijn ideaal voor zonnepanelen en versterken zowel het sculpturale karakter als de duurzaamheidsambitie.

Volgens projectarchitect Eke Wondaal biedt het ontwerp van een gebouw in een nieuw gebied de kans om regionale architectonische elementen modern te vertalen. De vraag rijst wat het voorgeschreven kenmerk ‘markant’ hierin betekent. Of het verschil tussen ‘stedelijk’ en ‘ruraal’. Voor V3 is gekozen voor het concept ‘boerenerf’, passend bij de beoogde suburbane stedelijkheid met menselijke maat. Geïnspireerd op Deense boerderijen met hun kenmerkende hofopzet, creëren de hellende daken op de hoeken en de kleinere tussenvolumes een entreegebouw dat ‘aanwezig’ is zonder te domineren, met een ‘landelijke’ én ritmische uitstraling.

Voor de architectonische uitwerking van V3 is gebruik gemaakt van een innovatief modulair systeem met gestandaardiseerde elementen. Houten kolommen in een vast grid van 260 centimeter zorgen voor maximale flexibiliteit en efficiënte bouw. Die rationele aanpak, met strategisch geplaatste kernen voor de gewenste functiemix, maakt verschillende woningtypes, waaronder zorgwoningen, binnen één systeem mogelijk. De constructie combineert een zachte, houten binnenkant met een robuuste buitenschil van droog gestapelde, geperste stenen uit lokale restmaterialen – bio-based en circulair. Deze bouwmethode biedt ruimte voor architectonische expressie (tektoniek), terwijl de losmaakbaarheid toekomstige aanpassingen vereenvoudigt. De standaardisatie waarborgt financiële haalbaarheid en een efficiënt en sneller bouwproces met minder transport.

Rijnboutt_Lincolnpark_BlokV3_Credits Proloog Rijnboutt_Lincolnpark_BlokV3_rechterzijde_Credits_Proloog

over het project

ontwikkeling nieuw centrumgebied 

programma

in totaal 10.624,0 m² commercieel, gezondheidsfuncties, kantoren, wonen en zorg 

opdrachtverlening

2024

opdrachtgever

Kavel Vastgoed, Hoogvliet Beheer

team

Eke Wondaal, Frederik Vermeesch, Kristina Delcheva

samenwerking

Kavel Vastgoed, Hoogvliet Beheer, Tenderboost, Karres en Brands, Groosman, Moss, And The People, Merosch, W/E adviseurs, Continental Car Parks

beeld

visualisaties Proloog 

publicaties en artikelen

Haarlemmermeer kiest voor plan ‘NABIJ’ voor Lincolnpark in Hoofddorp

Rijnboutt_Lincolnpark_BlokV3_Credits Proloog Rijnboutt_Lincolnpark_BlokV3_rechterzijde_Credits_Proloog