3D gebogen puien en ruiten voor Hudson’s Bay

22 november 2017
Hudson's bay Amsterdam

Aan het Rokin in Amsterdam is in recordtempo het voormalige hoofdkantoor van Fortis getransformeerd tot flagshipstore van Hudson’s Bay, een Canadees warenhuis. Gerenommeerd gevelbouwer JM van Delft heeft de statige panden – Rokin 21 en 49 – voorzien van een nieuwe gevel, passend bij de authentieke uitstraling, en ging daarbij zeker niet over één nacht ijs met 3D gebogen aluminium puien en vliesgevels met enorme raampartijen.

Hudson’s Bay heeft grootse plannen in Nederland. Het Canadese warenhuis heeft op 5 september jongstleden in Nederland zijn eerste vestiging aan het Rokin geopend en wil bij succes doorgroeien naar zo’n veertig tot maar liefst zestig vestigingen in ons land. Nog dit jaar zal het bedrijf filialen openen in tien andere grote steden in ons land, veelal in de door V&D achtergelaten panden. In Amsterdam beslaat de vestiging van Hudson’s Bay maar liefst drie panden (Rokin 21, Rokin 49 en de achtergelegen Vleeshal). De ontwikkeling maakt deel uit van het project Rokin District, een herontwikkeling van het voormalige Fortis hoofdkantoor aan het Rokin en de Nes, naar een mix van winkels en horeca.

Gebogen raampartijen

Zowel Rokin 21 als Rokin 49 is door JM van Delft voorzien van een compleet nieuwe gevel. Volgens projectleider Tim Merewood zat de uitdaging met name in de gevel van Rokin 49 met grote gebogen aluminium puien en zetwerk, uitgevoerd door BestBend uit Heist-op-den-Berg, België. “De gevel is opgebouwd uit een zevental repeterende raampartijen vanaf de eerste verdieping tot aan de vierde verdieping met telkens een breedte van 4 meter en een hoogte van 14 meter, her en der afgewisseld met een vlakvulling van natuursteen. Om te voorkomen dat de gebogen puien beschadigd raakten tijdens montage van de natuursteen panelen, hebben we eerst het aluminium geraamte geplaatst van de vliesgevel. Vervolgens zijn de natuursteen panelen geplaatst, waarna wij het geheel dicht hebben gezet met het gebogen glas in afmetingen tot 2,10 bij 3,79 meter. De aluminium winkelpuien op de begane grond zijn zelfs nog groter van formaat met ruiten van 4,5 bij 3 meter. In nauwe samenwerking met Boon Edam en Stackdoor hebben we bovendien de entree gerealiseerd middels een tourniquet met grote draaideuren van wel 4,3 meter hoogte. Stackdoor heeft tevens de gebogen veiligheidshekken geleverd.”

Rokin 21 was volgens Merewood minder complex, al zijn ook hier op de begane grond de forse aluminium winkelpuien toegepast. “De verdiepingen zijn ingevuld met aparte raamkozijnen voorzien van een vlakke beglazing.”

Hudsons Bay Amsterdam Rokin

Just-in-time

Al met al was het project best een uitdaging in hartje Amsterdam op steenworp afstand van De Dam, blikt de projectleider terug. “Het was met recht bouwen op een postzegel op een locatie waar ook gebouwd werd aan de Noord/Zuidlijn. De materialen die werden aangevoerd, dienden dezelfde dag gemonteerd te worden. Er was gewoon geen ruimte. Dat heeft ons met name qua logistiek best wat hoofdbrekens gekost, maar door een zeer prettige samenwerking met alle betrokken partijen is het project vlekkeloos verlopen.”

Dit artikel is verschenen op stedenbouw.nl.