Aandacht voor detail: Rijnboutt zoomt in op het ambacht

04 februari 2019
post utrecht

Loodwerk met vakmanschap aangebracht op Post Neude

De transformatie van Post Neude in Utrecht is in volle gang. Naast het inpassen van een nieuwe bestemming en het toevoegen van een uitbreiding, wordt het Rijksmonument zorgvuldig gerestaureerd. De uitvoering van de werkzaamheden is in maart 2018 gestart. Na sloop, ontmanteling en ruwbouw worden ondertussen ook alweer nieuwe onderdelen opgeleverd. Rijnboutt verzorgt daarbij de esthetische begeleiding en beoordeling. Daarbij is er bijzonder veel aandacht voor ambacht en vakmanschap. Het werk van de loodgieter is straks vanaf de straat haast niet meer te zien, maar nu de steiger nog tegen het gebouw staat, levert dit mooie foto’s op.

Van lappendeken naar kwaliteit

De loden bekleding van de dakkapellen was aan vervanging toe. Het oudste lood was op het einde van de technische levensduur en latere vervangingen en reparaties zorgden voor een lappendeken aan oplossingen van variabele kwaliteit. Daarom is al in een vroeg stadium van de uitvoering gekozen voor een integrale vervanging van dit loodwerk om weer een uniforme uitstraling en technisch hoge kwaliteit te verkrijgen. Rijnboutt heeft in het bestek laten opnemen dat deze werkzaamheden door een gecertificeerd restauratie-aannemer uitgevoerd moeten worden volgens de uitvoeringsrichtlijnen van de Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumenten. Frederik Vermeesch van Rijnboutt: “Het is fantastisch om te zien dat wat je vooraf bedenkt en voorschrijft, in het werk met zo veel vakmanschap wordt opgepakt door enthousiaste ambachtslieden.”

 

post utrecht

Specialistisch werk

Teus Verhoef van Burgland Bouw legt uit waarom dit zo’n specialistisch werk is: “Het vervangen van de loden gevelbekleding van de dakkapellen is allemaal handwerk. Het lood wordt met de hand rond sierwerk gevouwen en voorzichtig ingeklopt. Maar het gaat niet alleen om de algemene uitstraling. Natuurlijk moet het werk er netjes uitzien, naden mooi recht uitlijnen en de details mooi gemaakt zijn. Even belangrijk is dat die details technisch ook echt kloppen, de felsnaden kundig zijn uitgevoerd en alles volledig dicht is geplakt.” Goede kennis en kunde is dus erg belangrijk. Vandaar dat Burgland Bouw er voor gekozen heeft dit werk te laten uitvoeren door een partij waarmee zij reeds goede ervaring heeft bij andere projecten. Ridder Leidekkers en Koperslagers vindt het een kunst om binnen het bedrijf oude technieken, toegepast op historische gebouwen, te beheersen en te behouden. “Als deze technieken namelijk niet meer aanwezig zijn in onze bedrijfstak, verdwijnt daarmee ook beeldbepalende historische architectuur uit Nederland. Historische gebouwen kunnen dan eenvoudig weg niet meer onderhouden of in oude staat hersteld worden.”

Trots

Het resultaat bij Post Neude zijn keurig geslagen loden dakkapellen met mooie én technisch correcte details, die zo weer minimaal 50 jaar mee kunnen. Een mooi staaltje restauratieambacht waar de uitvoerder trots op mag zijn.

post utrecht