Atelier Van Lieshout als rode draad

16 januari 2019
bureau

Interieur nieuwe kantoor Rijnboutt i.s.m. Lensvelt

Dit artikel verscheen op de site van Lensvelt.

Rijnboutt werkte samen met Fokkema & Partners en Lensvelt aan het opmerkelijke interieur van hun gloednieuwe kantoor aan de Moermanskkade in Amsterdam. Het ontwerpbureau viel meteen voor het uitgesproken meubilair van Atelier Van Lieshout (AVL) uit de collectie van Lensvelt, dat zelfs speciale ‘Boomtafels’ ontwierp. En zo vormt AVL de rode draad door het 1600 m2 grote pand.

Rijnboutt wenste maximale aandacht voor comfortabel meubilair voor zowel bezoekers als medewerkers. Projectinrichter Lensvelt dacht mee en leverde meubilair dat aansluit bij de robuuste plek. De stoere AVL Office Chairs, zowel gestoffeerd met zwart leer als met koeienhuid, en de met zwart leer beklede AVL Koker Chairs voor de glazen vergaderruimtes, passen als gegoten. De overwegend zwart-witte tonen vulde Lensvelt aan met een groene en een blauwe ruimte met enkele eigenzinnige eye catchers: de AVL Workbench en AVL Koker Chairs. De AVL Lazy Modernist nodigt samen met de AVL SPR Cathedra Lounger uit om te relaxen, van het weidse uitzicht over het IJ te genieten en inspiratie op de doen.

bureau1

Rijnboutt ontwierp in de lijn van Atelier Van Lieshout, speciale grote polyester tafels met daarin een verzonken plantenbak. De tafels op de werkvloer zijn door de medewerkers van Rijnboutt ‘Boomtafels’ gedoopt. Ook de ronde Piet Hein Eek-krukjes op wieltjes zijn op maat gemaakt. Ze zijn weg te bergen onder de bureaus en worden erbij gepakt bij overleg.

medium - 2020-04-21T162953.836

‘Een voordeel als je de tachtig medewerkers verspreid over twee vestigingen samenbrengt in een fonkelnieuw pand, en zelf architect bent: je kunt je ideale kantoor bedenken’, zegt Frederik Vermeesch, een van de vijf architect directeuren. ‘Gezamenlijk met Lensvelt hebben we belangrijke begrippen als samenwerken, transparantie en flexibiliteit op een slimme en originele manier vertaald in het interieur met stilteplekken, warrooms, ontmoetingsruimtes, flexplekken, een open werkvloer, maquettekamer en een bibliotheek.’

medium - 2020-04-21T163047.651

Over het kantoor van Rijnboutt Het multidisciplinaire ontwerpbureau op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschap huist op de vierde en vijfde verdieping van een pand aan de Moermanskkade in het Westelijk Havengebied. Hier werkt het bureau aan complexe binnenstedelijke opgaven met vaak een mix aan functies als kantoren, woningen en retail. Zoals de herbestemming van het postkantoor aan het Neude in Utrecht, de Catherinasteeg in Leiden, de kop van Cruquius en het Citroën Noordgebouw aan het Olympisch Stadion in Amsterdam, en de flagship stores van Hudson’s Bay in Amsterdam, Tilburg, Breda en Amstelveen.

Rijnboutt is participant van het Dutch Green Building Council (DGBC) en is betrokken geweest bij de opstelling van het BREEAM-label voor gebiedsontwikkeling en duurzame stedenbouw.

Architecten: Fokkema & Partners, www.fokkema-partners.nl Tekst: Viveka van de Vliet

Fotografie: Jan Willem Kaldenbach

Duurzaamheid: