Beurspassage Amsterdam wordt imposant kunstwerk

08 april 2016
Beurspassage Damrak

Op vrijdag 15 april a.s. wordt de eerste steen gelegd van het kunstwerk ‘Amsterdam Oersoep’ in de Beurspassage in Amsterdam. Dit gebeurt door Kajsa Ollongren (wethouder Kunst en Cultuur) en Boudewijn Oranje (Voorzitter Dagelijks Bestuur Stadsdeel Centrum). Met onder andere 450 m2 Italiaans glasmozaïek is de nieuwe Beurspassage in zijn totaliteit een imposant kunstwerk en vormt het de kroon op het werk van de omvangrijke herontwikkeling van omliggende panden Damrak 70, 80 en Nieuwendijk 196.

Amsterdam Oersoep

De kunstenaars Arno Coenen en Iris Roskam (bekend van de plafondafbeelding ‘Horn of Plenty’ in de Markthal Rotterdam) en Hans van Bentem (bekend van onder andere zijn beroemde kroonluchters uit de campagnes van Victor & Rolf) maken een prachtig kunstwerk voor de nieuwe passage, waarbij gebruik wordt gemaakt van bijzondere materialen en ambachtelijk vakmanschap. Het werk, dat de naam ‘Amsterdam Oersoep’ draagt, is een ode aan de Amsterdamse grachten. Het concept is van kunstadviseur en -producent Mothership. Het plafond zal gemaakt worden van ruim 450 m2 glasmozaïek, met daarin afbeeldingen van alles wat het Amsterdamse grachtenwater zo bijzonder maakt. De vloer wordt door een oud Italiaans familiebedrijf voorzien van Terrazzo en de wanden van handgemaakte tegels met glas-in-lood objecten. Daarnaast zal de passage aangekleed worden met grote kroonluchters, geïnspireerd op fietsonderdelen, en immens grote spiegels gedecoreerd met bladgoud.

Beurspassage Damrak
Beurspassage Damrak

Populaire doorgang

De Beurspassage verbindt het Damrak met de Nieuwendijk en is een populaire doorgang voor zowel bewoners als bezoekers. De afgelopen jaren transformeerden institutioneel belegger/ eigenaar Bouwinvest en ontwikkelaar Top Vastgoed de verouderde panden aan de Amsterdamse Nieuwendijk 196 en Damrak 70 en 80 naar hypermoderne vestigingen van internationale retailers, zoals de Zara, JD Sports en C&A. Eind dit jaar komt daar nog eens de Primark – hun flagshipstore voor Nederland – bij. In totaal omvat het project, dat bekend staat onder de naam Nowadays, 27.500 m2. Een bijzonder omvangrijk project voor het winkelhart van Amsterdam en – voor Nederlandse begrippen – een uitzonderlijk grote en ingrijpende renovatie van winkelvastgoed in de binnenstad. De oplevering van Nowadays, met als sluitstuk de opening van de Beurspassage, vindt plaats in het najaar van 2016.. Hiermee zet Bouwinvest de laatste stap in een van de grootste Nederlandse binnenstedelijke retail herontwikkelingen van de afgelopen jaren.

Aantrekkelijke binnenstad

Met het project Nowadays (de panden aan de Nieuwendijk en het Damrak en de passage met het kunstwerk) draagt Bouwinvest bij aan de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van de binnenstad. De nieuwe passage moet na opening de favoriete doorgang worden voor bezoekers en bewoners. Dit zorgt voor een goede doorbloeding in het gebied.

De ontwikkeling is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de gemeente Amsterdam als onderdeel van Project 1012, gericht op de ruimtelijk-economische transformatie van de binnenstad tot een meer divers en aantrekkelijk gebied voor bewoners en bezoekers en sluit aan op de nieuwe Rode Loper van de stad.

Meer informatie is te vinden op www.beurspassageamsterdam.nl