Beurspassage feestelijk geopend

Frederik Vermeesch en Paul Whalen spreken over samenwerking in het project Nowadays

03 december 2016
Beurspassage, Damrak, Nieuwendijk Amsterdam entree Beurspassage avond

De Beurspassage aan het Damrak in Amsterdam is sinds vrijdag 2 december officieel open voor het publiek.

Burgemeester Eberhard van der Laan kreeg als eerste een flesje Amsterdam Oersoep aangeboden, waarna hij een slok nam van het water uit de bron, onderdeel van het kunstwerk. Dit water wordt door de kunstenaars Arno Coenen, Iris Roskam en Hans van Bentem ook wel ‘tolerance elixer’ genoemd.

Beurspassage Damrak

Icoon voor de stad

Met een druk op een grote knop verrichtte de burgemeester symbolisch de openingshandeling tijdens het feest in de Beurs van Berlage. Op dat moment steeg er in de zaal een drone op die naar buiten vloog, richting de Beurspassage. Eenmaal in de nieuwe passage beland, werden er camerabeelden uitgezonden van het kunstwerk en konden de gasten op het feest aan de overkant genieten van prachtige overzichtsshots en close-ups. Doordat er in de zaal gebruik werd gemaakt van videomapping, ontstond er een spectaculaire 3d-weergave, waardoor de feestgangers zich in de Beurspassage zelf waanden.

Beurspassage Damrak

Met de oplevering van de Beurspassage met het kunstwerk Amsterdam Oersoep is Amsterdam een icoon rijker. De openingshandeling door de burgemeester was symbolisch. Een dag eerder was de Beurspassage namelijk al toegankelijk voor het publiek. In de passage is de langste koffiebar ter wereld gevestigd: Liquid Mokum. Tevens heeft de op 1 december geopende nieuwe vestiging van Primark, de flagshipstore voor Nederland, een ingang in de Beurspassage.

Beurspassage Damrak

Tijdens deze avond hebben Frederik Vermeesch van Rijnboutt en Paul Whalen van Robert A.M. Stern Architects gesproken over de bijzondere samenwerking tussen deze twee architectenbureaus binnen het gehele project Nowadays (Damrak 70, Beurspassage en Nieuwendijk 196)

Beurspassage Damrak