Bijna 200 verschillende woningtypen in stedelijke torens

20 oktober 2005
prinsenhof den haag

Als basis voor de ontwikkelingen aan het Prinsenhof dient het stedenbouwkundig masterplan van Prof. Joan Busquets van april 1999. In dit masterplan wordt het Beatrix-kwartier getransformeerd tot een centraal zakendistrict.

Naast 75000 m2 kantoren en 1000 parkeerplaatsen worden er in het plan 210 woningen opgenomen. In een intensieve samenwerking tussen Joan Busquets, Atelier Pro en de Architectengroep is gezocht naar een zo optimaal moge-lijke positionering van deze woningen in het stedenbouwkundig model voor het Prinsenhof. Wonen en werken worden in dit kavel niet gescheiden, ze worden gemengd om zo het hoogstedelijke karakter van het plan te onderstrepen. Samen met de stedenbouwkundige concepten van de Beatrixlaan als ‘salon’ en de ‘corporate gardens’ biedt deze menging de mogelijkheid een bijzondere kwaliteit te creëren voor zowel wonen als werken.

prinsenhof den haag

De woningen zijn zowel op de Prinses Marijkestraat als op de Carolina van Nassaustraat georiënteerd. Het grootste deel van de woningen bestaat uit appartementen en maisonnettes in een drietal torens. De 9 torens op het Kavel variëren in hoogte van 50 tot 130 meter.

prinsenhof den haag

De woningen zijn zodanig georganiseerd binnen het volume van de torens dat zij allen optimaal kunnen profiteren van hun hoge ligging. In alle woningen zijn uitzicht en de oriëntatie op de zon belangrijke uitgangspunten. Appartementen bevinden zich altijd aan de zuidzijde van de torens. Van de maisonnettes bevinden zich altijd één of meerdere woonvertrekken aan de oost of westzijde. Door de intelligente stapeling die dit mogelijk maakt, ontstaan woningen van ‘stedelijk’ karakter, met een grote ruimtelijkheid.

prinsenhof den haag