Citroën Noordgebouw bijna voltooid

27 november 2018
Garage citroen

De transformatie van de voormalige Citroën noordgarage aan het Stadionplein in Amsterdam is bijna gereed. In het interieur zijn de verschillende verdiepingen gereed gemaakt voor afbouw door de huurders. Na de grote casco ingrepen zoals het maken van vides en stijgkernen is op de etages de afbouw van de verhuurunits ter hand genomen.

Wij hebben een ontwerp gemaakt dat met een nieuwe identiteit recht doet aan het alom herkende karakter van de voormalige werkplaats van dit rijksmonument en dat daarmee alle moderne voorzieningen voor een kantooromgeving vorm geeft.

Uitgangspunt is de grote maat van de werkplaatsvloeren waarbij de prachtige betonstructuur richtinggevend is in de uitwerking van alle benodigde toe te voegen elementen als ventilatie, koeling verwarming en elektrische installaties.

citroen the garage

Wij hebben bewust de keuze gemaakt voor een open plafondstructuur waardoor de beleving van hoogte en structuurelementen gewaarborgd is. Dit betekent dat alle elementen, die normaal achter een gesloten systeemplafond worden weggewerkt, nu blijvend zichtbaar zijn. Met veel zorg en aandacht is door alle betrokkenen gewerkt aan de ordeningsprincipes van kanalen, leidingen, plafondeilanden en verlichting.

The Garage Amsterdam
architectuur

De elektrische installaties zijn met vloerpotten opgenomen in een nieuwe dekvloer. Aan de gevels zijn verdekt convectoren opgenomen in de borstweringen en de ventilatie, verwarming en koelingsinstallaties zijn als zichtwerk aan het beton dek ontworpen. Met de losse akoestische panelen en een utilitaire lijnverlichting is zo een uitstekend geoutilleerde kantooromgeving gemaakt waarin elke huurder zijn eigen inbouwpakket kan toevoegen.

Een van de partijen heeft in de plek aanleiding gevonden om een Citroën HY bus op te nemen in het ontwerp van het interieur. Deze bus die in het verleden in dit gebouw werd geassembleerd is na een leven op de weg weer thuis op de plek waar die vandaan kwam.

In de komende maanden wordt door de aannemer hard gewerkt aan de afwerking van alle algemene ruimtes waaronder de hellingbaan. In het komende jaar zal het gebouw volledig klaar zijn en zullen alle huurders hun intrek nemen.

Fotografie: Kees Hummel