Daktuin de Bijenkorf / La vie

04 juli 2011
La Vie Bijenkorf Utrecht

Voor de verbouwing van de Bijenkorf La Vie is in opdracht van Mn-Services een aanzet gemaakt voor een tuinontwerp op het dak van het gebouwencomplex.

Pas wanneer je op een hogere verdieping van het gebouw naar buiten kijkt, zie je hoe groot en verhard de dakoppervlakken zijn. Om de kwaliteit van deze oppervlakken te verbeteren, heeft Rijnboutt een groen dak voor het complex voorgesteld. Met het aanleggen van een daktuin wordt de woon/werkomgeving aanzienlijk verbeterd, wat een meerwaarde voor het gebouw creëert. Een groen dak ondersteunt immers de ambitie om het gebouw klimaatbestendig te maken, het draagt bij aan het dempen van omgevingsgeluid en vergroot de ecologische waarde van de stad als geheel. Daarbij is een groen dak aangenamer voor het oog dan een dak van grijs bitumen. In de aanloop naar de informatieavond zijn drie uitwerkingen van een mogelijke daktuin gemaakt. Deze dienen als inspiratie en discussiestuk voor een definitief ontwerp. In overleg met opdrachtgever, omwonenden en gebruikers wordt het ontwerp in de komende maanden verder uitgewerkt.

Het grassenlandschap

De dakoppervlakken worden als één geheel behandeld. Door lichte glooiingen in het maaiveld aan te brengen en verschillende siergrassen aan te planten, wordt het beeld van een eenduidige groene wereld neergezet. De overgang naar de tuin van de bewoners aan de Oudegrachtzijde wordt een schuine, met gras beplante muur. Op punten waar een hogere belasting mogelijk is, wordt hogere beplanting geplaatst om het ruimtelijk effect van de tuin te vergoten.

La Vie Bijenkorf Utrecht

De spiegeltuin

In dit voorstel wordt het historische tuinelement ‘de spiegelvijver’ omgevormd in een hedendaags tuinontwerp. In plaats van de vijver maakt het ontwerp gebruik van een grid van ronde spiegels die, net als een spiegelvijver, het gebouw en de lucht weerspiegelen. De reflectie zorgt voor meer licht in de daktuin. Rondom de spiegels groeien gedurende de seizoenen cirkels van beplanting, als waren het de kringen die ontstaan wanneer een druppel op het wateroppervlak valt. ‘s Avonds wordt de tuin sfeervol aangelicht.

La Vie Bijenkorf Utrecht

De beplantingsstroken

In dit model voor de daktuin worden beplantingsstroken gemaakt met verschillende beplantingsvakken en plantenbakken, waardoor de tuin een sierwaarde krijgt en zich niet in één blik al prijsgeeft. Ook kan de tuin beplant worden met eetbare planten, wat de aanzet voor een moestuin voor de keuken van de Bijenkorf kan zijn. De wanden van de installatieruimtes worden uitgevoerd met houten lamellen waarin vogelhuisjes en bijenhotels geplaatst worden om meer stadsnatuur te creëren.

La Vie Bijenkorf Utrecht