De geschiedenis herleeft op Zijdebalen

13 november 2017
Zijdebalen Utrecht

Denis Brouwer (Algemeen Directeur), Vincent Meeuwissen (Regiodirecteur) en Mascha Nuijens (Manager marketing & communicatie) van Jongeneel brachten een bezoek aan Zijdebalen, de plek waar het voor de houthandel allemaal begon.

In 1797 begon Huybertus Jongeneel met de handel in hout aan de Zeedijk in Utrecht. Twee eeuwen bleef de naar hem vernoemde firma hier aanwezig, totdat het hoofdkantoor in 2009 naar een nieuwe locatie in Utrecht verhuisde. Nu, 220 jaar later, ontwikkelen en realiseren Hurks en Van Wijnen een nieuwe leefomgeving met bijna 500 woningen: Zijdebalen. Met Zijdebalen ondergaat het terrein een ware metamorfose. Op verschillende plekken wordt er nog gerefereerd naar de rijke historie van deze locatie. Zo ook naar houthandel Jongeneel.

Verbonden met Utrecht

Denis, Vincent en Mascha spreken met veel bewondering over hoe het ooit allemaal aan de Zeedijk in Utrecht is begonnen. “Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een groothandel in hout, plaat- en bouwmaterialen”, vertelt Denis. “We hebben ruim 600 medewerkers in dienst en 43 vestigingen in heel Nederland. Maar onze roots, die liggen hier aan de Zeedijk in Utrecht. Vincent knikt: “Hier aan de Zeedijk is het allemaal begonnen. We zijn onlosmakelijk met Utrecht verbonden. Het grootste gedeelte van het terrein, waar nu Zijdebalen wordt gerealiseerd, was ooit in handen van Jongeneel.”

Dat de band met Utrecht hecht is, blijkt wel uit de twee straatnamen binnen Zijdebalen, die vernoemd zijn naar de houthandel: de Jongeneelstraat en de Jongeneelwerf. “Daar zijn we natuurlijk enorm trots op! Het is een mooie herinnering aan Jongeneel”, zegt Mascha. “Toen we dit te horen kregen, ontstond het idee om een bijdrage te leveren aan de inrichting van het plein aan de Jongeneelwerf.” Op het plein zijn drie houten banken geplaatst, waarvan het hout beschikbaar is gesteld door de houthandel. Een plaatje op één van de banken herinnert aan de band tussen Jongeneel en deze plek. Ook het verdere hout- en plaatmateriaal in Zijdebalen is voor een aanzienlijk deel door Jongeneel geleverd. Vincent: “Zo blijft Jongeneel altijd verbonden met deze bijzondere locatie.”

Historische elementen

Binnen het project Zijdebalen herleeft de geschiedenis op veel manieren. Er wordt niet alleen gerefereerd naar Jongeneel, maar ook andere historische elementen keren terug in het project. Zo is de binnentuin van woonblok 2 verfraaid met een toegangspoort (geïnspireerd op de oorspronkelijke toegangspoort van lusthof Zijdebalen), wordt de gevelsteen D(e) Fortuyn opnieuw geplaatst en krijgen de voormalige Lubro-bakkerij en de 19-eeuwse tuinderswoning een nieuwe functie. Met Zijdebalen verandert het voormalige bedrijventerrein naar een fijne plek om te wonen en te verblijven. “Ik vind het leuk dat hier mensen komen wonen. Daar heb ik dan toch wat meer gevoel bij, dan wanneer een ander bedrijf zich hier zou hebben gevestigd,” geeft Denis aan. Vincent lacht: “En als het horecapaviljoen op het plein aan de Jongeneelwerf gereed is, gaan we daar zeker een bezoek aan brengen voor een kop koffie.”

Een gevarieerde woonwijk aan de rand van de binnenstad

Zijdebalen bestaat uit bijna 500 woningen, aan de rand van de binnenstad van Utrecht. De woonwijk is ontwikkeld met veel aandacht voor de openbare ruimte, een eigen identiteit en historische elementen. Zijdebalen bestaat uit vier woonblokken, met een mix aan koop-, vrije sector huur- en sociale huurwoningen. Kenmerkend is de grote verscheidenheid aan woningtypes: van statige herenhuizen tot aan fraaie lofts en appartementen. Hiermee ontstaat een levendige en vitale wijk, waar plek is voor iedereen. Naast woningen, is Zijdebalen ook voorzien van een aantal horecavoorzieningen, zoals het paviljoen op de Jongeneelwerf. In 2015 is er gestart met de bouw. De eerste twee woonblokken zijn inmiddels bewoond en het derde en vierde woonblok zijn in aanbouw. De oplevering van de laatste fase staat gepland in 2019.

Dit artikel is verschenen op www.vanwijnen.nl