De geschiedenis van Damrak 70 en de Beurspassage

presentatie door André Meulenbelt en Marco Awad van Rijnboutt bij de Burghtschool in Amsterdam

19 december 2016
Beurspassage Damrak

24 november hebben André Meulenbelt en Marco Awad van Rijnboutt en Dhr. Wim-Jaap Eising van Bouwinvest bij de Burghtschool in Amsterdam kinderen uit groep 6 tot en met 8 les gegeven. Hierbij hebben André en Marco verteld over de geschiedenis en het nieuwe ontwerp van het Damrak en de Beurspassage.

Dit was een initiatief van Stichting Schoolbuurtwerk en Mocca. De Stichting Schoolbuurtwerk ontwikkelt projecten op maat die de relatie tussen de school en de buurt verstevigen. De stichting stimuleert kinderen om de ‘levensechte wereld buiten de school te ontdekken door middel van projecten en lessen onder schooltijd op het gebied van bijvoorbeeld kunst en cultuur, architectuur en geschiedenis. Mocca, het expertisecentrum voor cultuureducatie, verbindt kinderen en cultuur. Mocca wordt onder andere gesubsidieerd door de Gemeente Amsterdam en organiseert onder andere Buurtexpedities voor kinderen en hun ouders onder leiding van ‘Juf op Straat’.

De les van 24 november is onderdeel van een lesprogramma bestaande uit 10 lessen. Zo hebben ze het Stadsarchief bezocht, zelf een kunstwerk ‘Oersoep’ gemaakt en geschreven over de ‘Oersoep’. Deze tekeningen en teksten zijn gebundeld tot een boekje dat de twee kinderen tijdens de feestelijke opening op 2 december hebben aangeboden aan de burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, waarna ze samen met de burgemeester op de grote knop mochten drukken waarmee de Beurspassage officieel geopend was.

André en Marco hebben in hun presentatie de verloop van de verbouwingen aan het Damrak/Nieuwendijk laten zien. Zo hebben ze archiefbeelden getoond van het oorspronkelijke ontwerp van Hendrik Petrus Berlage en de C&A voor de brand in 1963 en zelfs een video van de brand. Hiermee hebben ze goed kunnen vertellen op wat voor een manier er gekeken wordt naar de geschiedenis van gebouwen en hoe dit meegenomen wordt in een modern ontwerp.

Beurspassage Damrak
Beurspassage Damrak
Beurspassage Damrak

De Beurspassage bezoeken

Bij ARTTRA Cultuur organisatiebureau kun je op aanvraag een thematische wandeling maken waarbij de Beurspassage wordt aangedaan. Bezoek voor meer informatie over de wandelingen de website van ARTTRA.

Mocca Expertisenetwerk Cultuureducatie organiseert in de kerstvakantie en in het voorjaar ontdekkingstochten naar de Beurspassage. Lees meer over de kinder wandelingen.