De juiste plek voor elke steen in het Namenmonument

08 februari 2021
Holocaust Namenmonument Amsterdam Studio Libeskind Rijnboutt

Een week geleden werden bij het Spiegelmonument ‘Nooit Meer Auschwitz’ in het Wertheimpark in Amsterdam de slachtoffers van de Holocaust en andere genocides herdacht. Tijdens de herdenking maakte burgemeester Femke Halsema bekend dat het Holocaust Namenmonument in het Amsterdamse Weesperplantsoen in september wordt geopend.

 

Het Holocaust Namenmonument wordt het eerste nationale gedenkteken waar de slachtoffers van de Holocaust met naam en toenaam worden genoemd op 102.000 gegraveerde bakstenen. De stenen worden op alfabetische volgorde in het monument gelegd. Ook families zijn alfabetisch geclusterd. Aan de hand van de namenlijst van het Nederlands Auschwitz Comité hebben we de positie van de namen in de 72 wanden bepaald.

De muren worden met de grootst mogelijke nauwkeurigheid opgemetseld. In een video van Vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB) vertelt Johan den Hartog, projectleider bij bouwbedrijf Koninklijke Woudenberg, hoe de stenen in kleine bundels worden verwerkt zodat elke steen op de vooraf bepaalde positie in het monument terecht komt. Ook vertelt hij over de speciale lijmtechniek die ervoor zorgt dat de muren decennialang schadevrij overeind kunnen blijven staan.