Eerste paal woontorens Buitenveldertselaan

12 oktober 2019
Buitenveldertselaan

Op donderdag 10 oktober werd in Amsterdam Buitenveldert de eerste paal geslagen voor twee woontorens. De officiële handeling van de eerste paal werd naast directeur Lesley Bamberger van Kroonenberg Groep verricht door Jeanne Gang van architectenbureau Studio Gang, Frederik Vermeesch van Rijnboutt; Sander van Oss van mede-ontwikkelaar NEOO; Ton Vaags van aannemer J.P. van Eesteren en Sebastiaan Capel namens de Gemeente Amsterdam. Met het slaan van de eerste paal is ook de naam van de ontwikkeling onthuld: Q Residences.

Beeld: Kroonenberg Groep

Q Residences bestaat uit twee woongebouwen. De noordelijke 70 meter hoge Quartz toren, waar met prefab betonnen vinnen en balkons een spiraalvorm wordt gerealiseerd die het gebouw een dynamische uitstraling geven. De tweede, lagere Qube toren voegt zich met zijn donkere metselwerk meer naar de omliggende bebouwing.

De torens staan op een openbaar toegankelijk plein dat naar een ontwerp van landschapsarchitect Piet Oudolf met veel groen wordt ingericht.

Buitenveldertselaan

Beeld: 3D capacity

Rijnboutt is als uitvoerend en coördinerend architect bij het project betrokken. Het iconische project is door Studio Gang uit Chicago ontworpen in opdracht van Kroonenberg Groep. In de ontwerpfase heeft Rijnboutt in intensieve samenwerking Studio Gang ondersteund bij de inpassing van het project in de stedenbouwkundige context en de communicatie met de gemeente Amsterdam. Na het definitief ontwerp heeft Rijnboutt het project overgenomen, de vergunningsaanvraag verzorgd en samen met aannemer JP van Eesteren en overige adviseurs de BIM uitwerking van het project gerealiseerd.