Gebruikte stenen in de AaBe Fabriek

21 december 2020
AaBe Tilburg

Op 22 december gaat de aflevering van de tv-serie ‘Gebruikte stenen’ van Omroep Brabant over de herbestemming van de AaBe Fabriek in de Piushaven in Tilburg. Mattijs Rijnboutt neemt de kijker mee door de voormalige wollen-dekenfabriek AaBe die als winkelcentrum de spil vormt in de ontwikkeling van een nieuwe dynamische stadswijk.

AaBe Tilburg
AaBe Tilburg
AaBe-Fabriek-Tilburg-08

Verspreid over Brabant vind je heel veel industrieel erfgoed zoals oude bedrijfsgebouwen en voormalige fabrieken voor de textiel- en metaalindustrie en voor de productie van meel, melk en cacao. Soms zijn ze zo vervallen dat ze worden gesloopt, andere panden krijgen na sluiting een tweede leven.

Voor de tv-serie ‘Gebruikte stenen’ spreekt Hannelore Struijs in Brabant met erfgoeddeskundigen, architecten en bouwkundigen over de herbestemming van erfgoed. Mattijs vertelt in deze uitzending over de uitdaging om de vervallen en jarenlang leegstaande voormalige wollen-dekenfabriek AaBe in Tilburg te herbestemmen en uit te breiden.

Hij wandelt door het winkelcomplex waar voorheen de productiehallen waren van het rijksmonument uit de jaren dertig. Hij toont de kijker hoe bij de transformatie bewust de link met de rijke historie is behouden. Zo speelt de voormalige fabrieksgang nu de hoofdrol als levendige winkelpassage die oud- en nieuwbouw met elkaar verbindt en is het oorspronkelijke vervallen stalen sheddak vertaald in een modern industrieel zaagtanddak. De gesloten fabriekshallen zijn getransformeerd tot een open en sfeervol winkelgebied met horeca. Samen met de pleinen die tussen de monumentale en nieuwe gebouwen zijn gecreëerd, vormen ze een nieuwe bestemming in de regio Tilburg.

Bekijk de aflevering hieronder. Het item over de herbestemming van de AaBe fabriek start op 6:53.