Gedempte Gracht in Zaanstad geopend

23 april 2013
Hermitage Tsaar Zaandam

Begin april 2013 is de Gedempte Gracht in zijn nieuwe inrichting als geopende gracht, feestelijk opgeleverd. Hiervoor heeft circa 20 jaar een inrichting naar ontwerp van CH & Partners (in opdracht van MAB Projectontwikkeling, 1989-1993) als tijdelijke inrichting gefunctioneerd. Het ontwerp uit 1993 werd gemaakt om circa 10 jaar te blijven bestaan, totdat het nieuwe centrum van Zaandam gestalte zou krijgen.

De oude inrichting van de Gedempte Gracht door CH & Partners

Om de veel te brede Gedempte Gracht als hoogwaardig winkelgebied beter te laten functioneren werd een serie grote paviljoens, twee-aan-twee geschakeld, in de ruimte geplaatst zodat er een reeks van straatjes, steegjes en intieme pleintjes ontstonden. Elk pleintje had een eigen gebruiksthema: verblijven, spelen, ontmoeten, water, evenementen.

De paviljoens van een lichte structuur met mooie materialen en een flexibele indeelbaarheid ontworpen door Thon Karelse en Koen van Velsen in samenhang met de straatruimte, waren sterk gericht op het vergroten van de levendigheid van de pleintjes. Het winkelgebied kreeg hierdoor in één keer een nieuw imago.

Hermitage Tsaar Zaandam

bron: https://www.facebook.com/Zaansegracht

De nieuwe gracht anno 2013, ontworpen door Simon Sprietsma en de gemeente Zaanstad, verbindt de Dam met het geheel vernieuwde stationsgebied. In dit gebied Inverdan, waar het nieuwe stadhuis van Zaanstad en een forse winkel- en voorzieningenconcentratie is gerealiseerd, bevindt zich ook het complex Rustenburg/Hermitage, door Rijnboutt ontworpen en in 2010 opgeleverd.

Hermitage Tsaar Zaandam