Haussmann, nieuw warenhuisconcept aan het Rokin

09 mei 2015
Hudson's bay Amsterdam

Ontwerp Rijnboutt voor nieuw boetiek warenhuis refereert aan 19e eeuw

Op de plaats van het voormalige hoofdkantoor van Fortis, Rokin 55 te Amsterdam, verrijzen in opdracht van de Ivy Group twee nieuwe flagshipstores. Eén ervan is bestemd voor Marks & Spencer. In het andere pand vestigt Haussmann een nieuw boetiek-warenhuisconcept. Beide panden worden gebouwd naar een ontwerp van de architecten van Rijnboutt. Het grijpt terug op een glorieuze periode in de geschiedenis van Amsterdam.

In 2014 zijn de sloop- en bouwwerkzaamheden van het voormalige Fortisgebouw begonnen. Inmiddels is het terrein in het hart van Amsterdam zo goed als bouwgereed. De vorderingen zijn voor iedereen op de voet te volgen dankzij een webcam op www.rokindistrict.nl.

Via die camera is binnenkort ook te zien hoe hier twee nieuwe winkelgebouwen worden gebouwd, elk 6.000 vierkante meter groot. Dat gebeurt in opdracht van de Ivy Group (de nieuwe naam van Emmes Group). Ze krijgen respectievelijk zes en zeven bouwlagen. De nieuwe winkels worden transparant, uitnodigend en aantrekkelijk voor het publiek, zodat Amsterdam op deze plek veel levendiger wordt. Dat Marks & Spencer zich hier gaat vestigen, was al bekend. Haussmann is een nieuwe speler op de Nederlandse markt.

Gouden Eeuw

Referentiepunt voor het ontwerp is de periode waarin Amsterdam een tweede Gouden Eeuw beleefde: het laatste kwart van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw. Architect Frederik Vermeesch: ‘Het was de tijd van cityvorming, van schaalvergroting en democratisering. Amsterdam kreeg grotere kantoren en winkelmagazijnen, zoals Maison de Bonneterie aan het Rokin, of Industria, bij de Dam.’

Hudson's bay Amsterdam

Qua schaal en korrelgrootte sluiten beide nieuwe panden straks weer aan bij het stedenbouwkundig beeld ter plaatse. De gevels passen in de respectievelijke gevelwanden: kosmopolitisch, open en groots aan het Rokin; terughoudend, kleinschaliger en geslotener aan de Nes. Gekozen is voor duurzame en traditionele materialen, zoals baksteen, natuursteen, leien, staal, zink en glas. ‘We hebben ons laten inspireren door de typische warenhuisarchitectuur,’ zegt Vermeesch. ‘Met ons ontwerp beantwoorden we de vraag: hoe kun je met klassieke architectuurmiddelen een modern warenhuis maken?’

Hudson's bay Amsterdam

Het pand van Haussmann krijgt een spectaculaire gevel, met gebogen glazen erkers en bij de entrees hoge tourniquets. Dit gebouw krijgt ook een ronde kap met grote ruitvormige ramen. Op deze verdieping komt de brasserie van het warenhuis. Bezoekers hebben daar een prachtig zicht op de binnenstad van Amsterdam.

De nieuwe, ruime panden zijn de opmaat tot een facelift voor het gehele Rokinkwartier, dat een mix van retail, horeca en woningen toevoegt aan de binnenstad. De openbare ruimte van het Rokin wordt hoogwaardig en met allure ingericht, als onderdeel van het project De Rode Loper van de gemeente Amsterdam. Pal voor de twee nieuwe gebouwen komen de ingangen van het station Rokin van de NoordZuidlijn en de bijbehorende parkeergarage.