Hoe een nieuw woongebouw zijn buren te vriend houdt

19 juli 2023
De Connectie Amstelveen 17 07 2023 004 LR

Woongebouw De Connectie in Amstelveen, met de royale vertrappende gevels, doet zijn naam eer aan. Het gebouw fungeert als een verbinder tussen het hoge wooncomplex De Keizer, eveneens een ontwerp van Rijnboutt, en de lagere eengezinswoningen van Greenstart I en II. Rijnboutt was van stedenbouwkundig plan tot aan het technisch ontwerp betrokken.

 

Projectleider Sylvia Rode: “Stedenbouwkundig is er slim naar de locatie – een voormalig kantoorgebied – gekeken. De gemeente Amstelveen wees deze plek aan om meer woningen te creëren. Tussen De Keizer en de bestaande eengezinswoningen hadden we een volume te vullen dat daar precies tussenin past. De bewoners schrokken wel een beetje van de plannen voor zo’n groot gebouw, maar dat hebben we opgelost door de hoogte van De Connectie trapsgewijs te laten aflopen.”

De Connectie Amstelveen Rijnboutt

Zo begonnen de massastudies, het zoeken naar vorm

Architect Pank van ’t Hoog: “Vanwege het grote volume wilden we de hoeken verzachten. Ook kozen we voor een vriendelijke kleur, zodat het niet te massief oogt.” De overeenkomst met de buren zit ‘m in de hoogte, het verschil zit in de materiaalkeuze. “De gevel bestaat uit metselwerk en aluminium banden. De bochten zijn verticaal gemetseld, met hier en daar variatie in de voegkleur om optisch reliëf te creëren. Zo is een gebouw ontstaan dat beneden wat zwaarder oogt, en naar boven toe steeds opener en transparanter.”

Dat het gebouw beneden wat geslotener is, heeft met de buren in de laagbouw te maken. Pank: “Er waren zorgen over privacy. Vandaar dat we de dakrand iets verhoogd hebben en de balkons gesloten; de terrassen lopen niet helemaal tot de rand. Maar, het gebouw blijft licht, ondanks de hoogte.”

De Connectie Amstelveen 09 06 2023 004 LR bijgesneden
De Connectie Amstelveen 09 06 2023 005 LR
De Connectie Amstelveen 22 05 2023 002 LR
De Connectie Amstelveen 17 07 2023 002 LR

Woongebouw De Connectie bestaat uit drie samenhangende delen. Op het parkeerterrein (deels op het maaiveld en deels een overdekte parkeergarage) is op één plint hoog- en laagbouw gerealiseerd. Er is ruimschoots voorzien in daglicht, buitenruimten en groen. Alle appartementen hebben een balkon of een terras. Door de verspringing van woonlagen en lange zichtlijnen naar de omgeving ontstaat een ruimtelijk gevoel en veel privacy. Op het dek van de parkeergarage is een gezamenlijke daktuin gerealiseerd. De parkeerplaats is deels onverhard voor de afvoer van regenwater, de appartementen worden verwarmd en gekoeld door middel van een warmte-koude-opslag en individuele warmtepompen en de zonnepanelen op de daken zorgen voor een duurzaam energieopwekking.

Een soepel ontwerpproces, een constant bouwtempo en hoge kwaliteit tot in de kleinste details

Niet onbelangrijk: de aannemer was al vroeg onderdeel van het bouwteam en zo vanaf het begin betrokken als adviseur. Sylvia: “We konden direct zien wat er mogelijk was binnen het budget en daarop anticiperen. Het hele ontwerpproces ging daarom echt soepel. Het was een doorlopend, open gesprek met een constant bouwtempo. Iedere keer als we op de bouw kwamen was het weer leuk om te zien hoe de voortgang was.”

En er was vanuit alle partijen een grote betrokkenheid bij dit project. Sylvia: “Zo werden wij bijvoorbeeld geregeld om advies gevraagd als er van de werktekeningen afgeweken moest worden. En andersom hebben wij in goed overleg met Maarsen Groep en Wessels Zeist invloed gehad op de uitvoering, in dit gebouw zit tot in het kleinste detail een hoge kwaliteit.”

Tekst: Lizet Deutekom i.o.v. Maarsen Groep
Fotografie: Kees Hummel

gerelateerd
over dit project
over dit project