Hoogstraat 168-172 wint Staalprijs Duurzaamheid

13 oktober 2020
Hoogstraat 168-172 Nationale Staalprijs 2020

Trots! Samen met IMd Raadgevende Adviseurs hebben we vandaag de Nationale Staalprijs 2020 gewonnen in de categorie Duurzaamheid. Tijdens de Nationale Staalbouwdag is de prijs online uitgereikt aan het project Hoogstraat 168-172 in Rotterdam.

In opdracht van Kroonenberg Groep hebben we drie wederopbouwpanden aan de Hoogstraat in Rotterdam van binnen geheel getransformeerd en gekoppeld tot een woon- en winkelcomplex. Bij deze complexe renovatieopgave is gebruik gemaakt van tweedehands constructieve stalen elementen, een donorskelet, waarbij zo’n honderd staalprofielen uit diverse slooppanden in Nederland in het pand zijn verwerkt. Het is de eerste keer dat deze manier van hergebruik is toegepast in een winkelgebouw.

Hoogstraat 186 R'dam 26 01 2017_0082 LR
Hoogstraat Rotterdam

De vakjury is lovend in de onderbouwing van haar keuze: “Dit project zou je ‘het’ Nederlandse voorbeeldproject kunnen noemen van een toekomst waarin hergebruik van materialen de standaard wordt. Duurzaamheid is hier ook dubbel toegepast. Behalve dat de bestaande gevels zijn behouden, is bij het nieuwe skelet zoveel mogelijk gebruikgemaakt van al eerder gebruikte materialen. Dat is met volharding gebeurd. Dit project is het eerste tastbare bewijs van circulair bouwen met staal in een complexe renovatieopgave, met materialenpaspoort en al.”

De jury spreekt in het bijzonder de waardering uit voor IMd Raadgevende Ingenieurs: “Voor het experiment met een donorskelet is ‘geloof in’ nodig, en de aanjager van deze missie – de constructeur – verdient lof voor de continue speurtocht naar donormateriaal. Hoewel het staalvolume bescheiden is, toont zich meteen het hogere doel: minder grondstofverbruik.”