Hudson’s Bay Amstelveen na sloopfase volop in aanbouw

montage staalconstructie en productie betonnen gevelelementen

05 oktober 2017
up mountain

Direct aansluitend op enorme sloopwerkzaamheden aan het bestaande casco is aannemer Akor begonnen met het monteren van de staalconstructie van de nieuwe gevels. De diamantvormige balken en kolommen van “architectonisch beton” worden tegen het staal gemonteerd waarmee de gevel haar uiteindelijke verschijningsvorm krijgt.

Betonnen gevelelementen

De hoogwaardige betonnen gevelelementen zijn uiterst precies voorbereid om er zeker van te zijn dat het eindproduct voldoet aan de hoge ambities. Er is onderzoek gedaan naar de samenstelling van de beton- en de eindafwerking. Het beton wordt uiteindelijk chemisch geëtst waardoor een ingetogen en sprekend betonoppervlak wordt verkregen. Met een nano-coating wordt het oppervlak afgewerkt waardoor vervuiling niet zal hechten en het beton haar stralende uiterlijk zal behouden.

up mountain

De abstracte vormgeving van de gevel (schering en inslag) wordt gemaakt met behulp van een zeer geavanceerde en duurzame polyester bekistingstechniek. Deze techniek maakt het mogelijk om scherpe hoeken aan het beton te maken. De stukken worden liggend gestort. Dit zelfverdichtende beton hoeft vervolgens niet te worden getrild. Ontmenging van het beton treed daardoor niet op en daarmee is een zeer constant uiterlijk te realiseren.

up mountain

Keuring van de elementen

Op de werf van de fabriek van Decomo in Moeskroen (BE) zijn door bouwdirectie en architect de eerste elementen gekeurd waarmee de productie definitief in gang kan worden gezet. Samen met opzichter Ron van Honschoten en John van Spanje van Akor heeft Joost Verheus zowel bekistingen, wijze van storten, nabehandeling en eindproducten gekeurd. Met de prachtige eerste stukken zijn onze verwachtingen hooggespannen voor het totale eindresultaat.

up mountain
up mountain

Bouwplanning

Vanaf medio november zullen in hoog tempo de betonnen kolommen en balken tegen de dan inmiddels water- en winddichte gevel worden aangebracht. Begin 2018 zal het casco winkelgebouw met nieuwe gevel gereed zijn waarna huurder Hudson’s Bay de verdere afwerking en inrichting ter hand zal nemen.