Hudson’s Bay Amsterdam: Gigantisch warenhuis op het Rokin

artikel in Profiel magazine

01 maart 2017
Hudson's bay Amsterdam

Hudson’s Bay, een Canadees warenhuis, strijkt neer aan het Amsterdamse Rokin. Dat het een serieuze vestiging wordt blijkt uit de hoeveelheid vierkante meters die ze beslaat: het warenhuis vestigt zich op de delen van het voormalige ‘Hausmannpand’, het voormalige pand van M&S en de Vleeshal.

Concreet zijn dit de twee nieuwbouwpanden op de plek van het Fortiskantoor en de achterliggende monumentale Grote Vleeshal. Het aanbod zal bestaan uit mode, schoenen, accessoires en lifestyleproducten. JM van Delft, gerenommeerd gevelbouwer sinds 1907 én sinds 2007 bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier, werd ingeschakeld voor de bouwwerkzaamheden.

Statige panden op bijzondere locatie

Tim Merewood, projectleider bij JM van Delft vertelt: “We waren verantwoordelijk voor het produceren en plaatsen van de aluminium kozijnen en vliesgevels en de aluminium winkelpuien op de begane grond. Ook plaatsten we taatsdeuren en 2 tourniquets inclusief zetwerk. We zijn er best trots op dat we aan zo’n toonaangevend project mochten meewerken, omdat het zulke mooie statige panden zijn die bovendien ook nog eens op een bijzondere locatie staan.”

Uitdagingen

“Zoals elk project kende ook deze opdracht verschillende uitdagingen. Ten eerste is bouwen in het centrum van Amsterdam sowieso een uitdaging, omdat het feitelijk bouwen op een postzegel is. Het vraagt een goede planning op logistiek gebied. Opslag is immer lastig, waardoor je soms op daily basis aan het monteren bent. Gelukkig was de weg goed toegankelijk, waardoor we geen problemen hebben ondervonden met de aanvoer van materialen.”

“Een andere uitdaging waren de 3D gebogen aluminium puien en vliesgevels; deze waren technisch vrij ingewikkeld om op de goede manier te realiseren. Ook de aluminium kozijnen, bestemd voor de draaideuren, konden we pas op locatie samenstellen als gevolg van de hoogte die maar liefst viereneenhalve meter was en ook een breedte van 4,5 meter telde. Uiteindelijk is het eindresultaat iets geworden om trots op te zijn. Het is al met al echt wel een plaatje geworden, een echte eyecatcher zelfs. Dat komt niet in de laatste plaats door de authentieke sfeer die het geheel uitstraalt”, aldus Merewood.

Prettige samenwerking

“Ik heb de samenwerking tussen de verschillende partijen in dit project als heel positief ervaren. De sfeer was open, constructief en dat kwam de snelheid en kwaliteit zeker ten goede”, vertelt de projectleider. “Het is precies de manier waarop we binnen JM van Delft met elkaar werken. Er is veel ruimte voor eigen inbreng en onze nuchtere inslag vind je door het hele bedrijf heen. ‘Doen wat je belooft’ is misschien wel de beste omschrijving van de prettige en constructieve cultuur die hier heerst.”

De eerste zaken van Hudson’s Bay moeten in 2017 opengaan. Na 2 jaar wil het bedrijf, bij gebleken succes, doorgroeien naar zo’n 40 tot 60 vestigingen waar voor ongeveer 2500 mensen werkgelegenheid ontstaat. Men plant onder meer zaken in Amsterdam, Amstelveen, Haarlem, Leiden, Den Haag, Rotterdam, Amersfoort, Utrecht, Almere, Zwolle, Breda, Enschede en Den Bosch.

Verschenen in profiel vaktijdschrift over | raam-, deur-, kozijntechniek | hang- en sluitwerk | dak- en geveltechniek | veiligheid, nr 1 2017 + online beschikbaar http://www.profiel-online.nl/hudsons-bay-amsterdam-gigantisch-warenhuis-op-rokin/