Iconische hoogbouw Leidsche Rijn Utrecht krijgt groen licht

11 december 2018
Leidsche Rijn

Gebouw van 140 meter overstijgt historische Dom

De gemeente Utrecht heeft groen licht gegeven voor een iconisch hoogbouwproject dat boven de historische Dom zal uitstijgen.

Jarenlang was het in de historische binnenstad niet toegestaan om nabij het zichtpunt hoogbouw te realiseren. De Dom is het symbool van Utrecht en is ruim 112 meter hoog.

Het consortium met vastgoedontwikkelaar Stadswaarde, Koopmans Bouwgroep (TBI) en J.P. van Eesteren (TBI) is de winnaar geworden van de selectieprocedure van de hoogbouw naast station Leidsche Rijn. Het consortium gaat drie torens ontwikkelen van 80, 100 en 140m hoog. In het project komen 1.128 woningen. Circa 60% van het programma bestaat uit sociale huurwoningen (279), middeldure huurwoningen (278) en zorgwoningen (125). Daarnaast zullen er 204 vrije sector huur- en circa 242 koopwoningen worden gebouwd. Architecten CIE (Branimir Medic, lead architect), KCAP, Geurst & Schulze en Karres & Brands tekenden voor het ontwerp. Rijnboutt maakte het stedenbouwkundige plan voor het project en voert supervisie over de verdere ontwikkeling.

Leidsche Rijn

Het complex, dat de titel “MARK” draagt, wordt door de gemeente omschreven als een ‘verticaal dorp’ bestaande uit drie woontorens met diverse faciliteiten. Met een rooftopbar op circa 140 meter hoogte, een restaurant en een fitness centrum zal het gebouw een nieuwe ontmoetingsplaats vormen voor bewoners. Het stadsbos aan de voet van het gebouw moet de natuur dichtbij brengen.

Jeroen Messemaeckers van de Graaff, directeur eigenaar Stadswaarde BV, vertelt: “Hoogbouw is geen doel op zich, maar moet een bijdrage leveren aan de dynamiek van de stad, de leefbaarheid op maaiveldniveau en bijdragen aan een betaalbare, sociale, inclusieve samenleving, waar mensen dicht bij hun werk wonen met goed vervoer binnen handbereik.”

De voorlopige start van de bouw staat gepland voor 2021.

Leidsche Rijn

Voor meer informatie, lees hier het artikel van de gemeente Utrecht.