Korte film geeft rondleiding door Holocaust Namenmonument

07 oktober 2021
Holocaust Namenmonument AmsterdamRijnboutt foto door Kees Hummel

Met gepaste trots presenteren we samen met Studio Libeskind een korte film van het Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam. In de video van videograaf Stijn Poelstra word je als kijker rondgeleid door het monument. 

 

Het monument – naar ontwerp van Daniel Libeskind – herdenkt de ruim 102.000 Nederlandse slachtoffers (Joden, Roma en Sinti) die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Gedurende de afgelopen vijf jaar heeft Rijnboutt de rol van coördinerend en uitvoerend architect vervuld bij de realisatie van dit bijzondere project. Ook voor het landschapsontwerp en de aansluiting op de openbare ruimte werd Rijnboutt ingeschakeld.    

Het ontwerp beslaat een niet-lineair labyrint van muren, gebouwd met 102.000 unieke bakstenen. Elke steen staat voor een individu, waarmee het monument als geheel een idee geeft van de omvang van het aantal slachtoffers van de Holocaust. Het monument draagt vier objecten van spiegelend roestvaststaal; Hebreeuwse letters לזכר die samen het woord ‘in memoriam’/ ‘in herinnering aan’ weergeven. Dat de omgeving en zelfs de reflectie van de omgeving wordt gereflecteerd, zorgt voor een caleidoscopisch effect. De elementen lijken los van de muren te zweven; de leegte verbeeldt de discontinuïteit van de geschiedenis. 

Bekijk de video: