Leidsche Rijn de lucht in!

22 maart 2011
Supervisie Leidsche Rijn

Utrecht krijgt mogelijk alsnog een wolkenkrabber, ruimschoots hoger dan de Dom. Een jaar na het afblazen van de Belle van Zuylen, die 262 meter hoog had moeten worden, denkt de gemeente over een woontoren van 140 meter hoog op vrijwel dezelfde plek in Leidsche Rijn.

artikel: Roeland Franck, Algemeen Dagblad 22 maart 2011.

De stad haalde, vanwege financiële onzekerheid, in januari vorig jaar een streep door de 262 meter hoge Belle van Zuylen. In alternatieve plannen voor het gebied ten noorden van het centrum van Leidsche Rijn houdt Utrecht nog altijd rekening met een woontoren.

Dat bleek uit een presentatie van stedenbouwkundig bureau Rijnboutt, gisteren voor de Utrechtse welstandcommissie.

Hoogbouw is van meet af aan uitgangspunt geweest voor dit stukje Leidsche Rijn, maar tot nu toe was daaraan geen hoogte gekoppeld. Volgens gemeentelijke woordvoerder Erlijn Mulder is de locatie net ten noorden van de spoorlijn bij het centrum van Leidsche Rijn altijd bedoeld geweest voor hoogbouw. De exacte invulling staat nog niet vast. Er zouden zelfs meerdere torens kunnen verrijzen, eventueel tot 170 meter hoogte. Het ontwerp van het stedenbouwkundig plan is bestuurlijk nog niet goedgekeurd. Dat moet eind dit jaar wel het geval zijn.

Hoogbouw ligt gevoelig in Utrecht, vooral als het bouwwerk hoger is dan de Dom. De bijna voltooide Rabotorens komen er dicht bij in de buurt, maar geen enkel bouwwerk in de stad overschrijdt de 112 meter van de Domtoren.

Sinds de ontwikkeling van de Belle van Zuylen hanteert de gemeente de ‘Domnorm’ tot aan de snelweg A2.

Na het schrappen van de kelkvormige wolkenkrabber, waarin ruimte was voor appartementen, kantoren, maar ook ontspanning en vermaak, kregen belangstellenden in september vorig jaar de gelegenheid mee te denken over de invulling van de vrijkomende ruimte. Een groot deel van de aanwezigen sprak daar de voorkeur uit opnieuw niet hoger dan de Dom te bouwen.

Uit die bijeenkomst destilleerde Bureau Rijnboutt een nieuw, voorlopig plan. Daarin is op de plek van de Belle van Zuylen een parkje voorzien, omgeven door kantoor- en appartementsblokken. Boven elk daarvan steekt een toren van verschillende hoogte uit. De hoogste daarvan kan volgens de plannenmakers 140 hoog worden.

De ontwikkeling van de Belle van Zuylen was omstreden: voorstanders pleitten voor een herkenningspunt voor het nieuwe Utrecht. Tegenstanders betoogden dat het niet aansluit bij de omgeving. De Belle zou vanuit Woerden en Gouda zichtbaar zijn.

Onderdeel van het plan is ook nieuwbouw voor automatiserings- en adviesbureau Cap Gemini. Dat verhuist over enkele jaren van Papendorp naar een nieuw kantoor langs rijksweg A2, pal voor de ingang van de Leidsche Rijntunnel in de snelweg.