Metamorfose voor winkelcentrum Makado in Schagen

14 april 2022
Makado Schagen-Rijnboutt- entree

Makado, het in 1970 gebouwde winkelcentrum in Schagen, is gedateerd en heeft een facelift nodig. In opdracht van Coltavast bv en in samenwerking met FiMek estate maakten wij een ontwerp voor een integrale herontwikkeling waarbij het winkelcentrum weer zorgvuldig in de historische structuur van Schagen wordt ingepast.

 

Rijnboutt werd in 2017 gevraagd vanwege de ruime ervaringen met het succesvol transformeren van winkelcentra als De Barones in Breda en Gelderlandplein in Amsterdam. Ook Makado Centrum zal worden voorzien van een frisse metamorfose, de nodige revitalisatie, een betere zichtbaarheid en een eigen identiteit.

Projectcoördinator Richard Zwagemaker loopt door de passage van Makado. Het overdekte winkelcentrum straalt een donkere en sombere sfeer uit, de systeemplafonds zijn benauwend laag en de winkelpuien en beletteringen vormen een onrustige kakofonie van kleuren en vormen.

Daar komt verandering in. Terwijl alle winkels zoveel mogelijk open blijven, worden de plafonds verhoogd en alle penanten opnieuw bekleed met stucwerk en hardsteen. “Dat zorgt voor extra cachet en geeft de passage meteen een fris, licht en ruimtelijk uiterlijk”, vindt Zwagemaker.

Makado Schagen-Rijnboutt-versmarkt
Makado Schagen-Rijnbout-entree parkeerdek

Spaanse versmarkt

De opdrachtgever en de gemeente Schagen waren gecharmeerd door ons voorstel om in de toegevoegde nieuwbouw van 2.500 m2, aan de Nieuwstraat, een versmarkt toe te voegen, zoals je die in Italië en Spanje veel tegenkomt. Daardoor verschuift Albert Heijn, die momenteel nog op de hoek van de Nieuwstraat is gevestigd, van plek. “Samen met een bakker, een slager en horeca, vormt het foodgedeelte van het winkelcentrum straks een herkenbaar en aantrekkelijk geheel”, vertelt creatief directeur Frederik Vermeesch.

Hierdoor wordt het erboven gelegen parkeerdek ook uitgebreid zodat er in totaal 418 parkeerplaatsen komen. Dat was een uitdrukkelijke wens van de gemeente, vanwege een tekort aan parkeerplekken in het centrum van Schagen. De hellingbaan is naar achteren verschoven waar ook de loopbanden en de nieuwe liften van het winkelcentrum naar het vernieuwde parkeerdek komen.

Ook zorgden we voor de oplossing voor nog een aantal knelpunten. Zo zijn de drie ingangen van het winkelcentrum momenteel onduidelijk aangegeven. Aan de entree aan de Gedempte Gracht loopt het winkelend publiek zelfs voorbij, slechts een gedateerde luifel geeft de ingang aan. In het nieuwe ontwerp is de zichtbaarheid verbeterd door het maken van ‘stedelijke momenten’. Net als de verderop gelegen kerk aan het centrale plein ook een oriëntatiepunt is, zullen een drietal signtorens aan de verschillende entrees worden toegevoegd zodat de entreegebieden herkenbaar zijn.

Makado Schagen-Rijnboutt-Gedempte Gracht

Blikvanger

De nieuwe versmarkt aan de Nieuwstraat is zo’n stedelijk moment. De kap van de versmarkt wordt een echte blikvanger. Een meer dan tien meter hoge letter M met een houten lattenstructuur, vormt straks een uitnodigende luifel op poten. De gedateerde, rommelige gevels van verschillende materialen, worden vervangen door gevels met bijzonder metselwerk. “Er is gekozen voor een gevel met diepte- en hoogteverschillen en twee types metselwerk: half-steens en blokverband, waardoor straks een speels en levendig geheel ontstaat”, zegt Vermeesch.

Er komt een nieuwe schil om de casco constructie, die grotendeels wordt hergebruikt. Vanwege onder meer het hergebruik van materialen, de toepassing van elektrische installaties en zonnepanelen op de grote kap en het parkeerdek, krijgt het project een BREEAM-certificering.

De verwachte oplevering is medio 2023. “Tegen die tijd hebben we nieuw elan gebracht in het centrum van Schagen”, weet Zwagemaker. “Makado zal met een compleet nieuwe identiteit en uitstraling aansluiten op de binnenstad en zal een aantrekkelijke, toekomstbestendige plek zijn voor zowel bezoekers als ondernemers.”

Tekst: Viveka van de Vliet
Visualisaties: Rijnboutt