Montage prefab casco woongebouw Cobana gaat van start

Circa 3000 betonelementen worden het komende driekwart jaar gemonteerd

12 oktober 2017
The Cohesion Cobana Rotterdam

De heiwerkzaamheden zijn afgerond, de fundering is gestort, de begane grondvloer is gelegd. De montage van het prefab casco gaat beginnen. Vanaf nu wordt het prefab casco opgebouwd waardoor de contouren van het grote woongebouw boven de grond zichtbaar zullen worden.

De constructie van het gebouw wordt uitgevoerd in het Bestcon 60 systeem. Hiermee is het mogelijk installaties op de vloer in de betonnen vullaag op te nemen. Groot voordeel voor aannemer Heijmans Woningbouw is ook dat er in weer en wind door gestapeld kan worden. Logistiek is dit een behoorlijke uitdaging. Er zijn namelijk c.a. 1200 transporten nodig om al het prefab vanuit Best naar Rotterdam te vervoeren. Het betonnen casco zal gereed zijn in het tweede kwartaal van 2018.

The Cohesion Cobana Rotterdam

Een prefab betonnen casco heeft een eigen wetmatigheid waar in het ontwerp rekening mee gehouden is. Zo verspringen bijvoorbeeld per verdieping de woningentreedeuren in de stabiliteitswanden. De stabiliteit van het prefab casco in relatie tot de Rotterdamse ondergrond was ingewikkeld. Er zijn in totaal bijna 400 heipalen toegepast van zo’n 25 meter lang. IMd Raadgevende Ingenieurs hebben de ontwerpberekeningen gemaakt, Bartels de constructeur van Bestcon heeft op basis hiervan het casco verder uitgerekend.

The Cohesion Cobana Rotterdam