Nassau 21: een geheel eigen karakter en toch zorgvuldig ingepast

19 december 2022
Nassau 21-Rijnboutt (5)

In de Amsterdamse Willemsparkbuurt, op een bijzondere kavel op de hoek van de Oranje Nassaulaan en het Emmaplein, ontwierpen wij een kleinschalig luxe woongebouw met 4 appartementen en 2 stadswoningen. Het transparante gebouw met kenmerkende erkers en rijke detaillering is zorgvuldig ingepast in de omgeving en wordt naar verwachting in 2023 opgeleverd.

Nassau 21-Rijnboutt (3)

Een wijk met rijke historie

De buurt kent zijn oorsprong in de tweede helft van de negentiende eeuw. Volgend op de aanleg van het Vondelpark, tekende de landschapsarchitect J.P. Zocher de eerste stedenbouwkundige opzet: villa’s en statige stadswoningen, gelegen aan boomrijke lanen en plantsoenen. Hoewel de gerealiseerde dichtheid van bebouwing uiteindelijk veel hoger is geworden dan voorzien in de initiële plannen van Zocher, is de landschappelijke kwaliteit nog steeds uitzonderlijk en sfeerbepalend.

Dit geldt ook voor de architectonische kwaliteit. Elk gebouw heeft een geheel eigen karakter. Dit wordt bereikt door een rijke variatie in vormgeving, gevelplastiek, kleur en materialen. Toch is er ook sprake van eenheid door helder gedefinieerde volumes voor de villa’s en een duidelijke opbouw van de straatgevels met verticale panden van 3 tot 4 bouwlagen met natuurstenen plint, bakstenen middendeel en gesloten kappen. De levendige gevelplastiek wordt bereikt door erkers, balkons en dakkappellen. Het eenvoudig repeteren van bouwlagen is vermeden, elke bouwlaag is apart ontworpen.

Nassau 21-Rijnboutt (3)
Nassau 21-Rijnboutt (2)

Van ronde glazen erkers tot genuanceerd beige baksteen

In ons ontwerp voor het hoekkavel komen al deze elementen in een hedendaagse interpretatie terug. Het meest opvallende zijn de ronde glazen erkers, die het gebouw een duidelijke identiteit geven en van binnenuit ook een uitzonderlijke woonbeleving bieden, uitkijkende over het Emmaplantsoen. In de architectonische uitwerking was de ambachtelijkheid van de architectuur in de buurt het uitgangspunt. Dit komt terug in de zorgvuldig vormgegeven details, zoals de doorlopende metselwerk rollagen, de slanke kozijnen en de golvende, massief aluminium uitgevoerde hekwerken. Mooi verouderende materialen zoals de genuanceerd beige baksteen, de musschelkalk plint en de zinken kap, zorgen ervoor dat het nieuwe gebouw zich op een subtiele manier onderscheidt van de bestaande bebouwing. Stedenbouwkundig voegt het gebouw zich in zijn context door het volume strak te laten aansluiten op de aangrenzende panden en de korrel van de villa te verzoenen met deze van de stadswoning.

Opdrachtgever: Steenvastgoed
Samenwerking: WJ Projects en Planresult Rijnland
Meer info:
nassau21.nl