Nationaal Holocaust Namenmonument genomineerd voor Amsterdamse Architectuurprijs 2022

05 maart 2022
Nationaal Holocaust Namenmonument social banners

Het Nationaal Holocaust Namenmonument is genomineerd voor de Amsterdamse Architectuurprijs 2022. In totaal maken tien gebouwen en projecten kans op het winnen van de prijs voor het beste Amsterdamse project van afgelopen jaar. De AAP 2022 wordt uitgereikt door een vak- en publieksjury aan de architect en opdrachtgever van het winnende project tijdens een feestelijke uitreiking op donderdag 19 mei. Met de Amsterdamse Architectuurprijs wil Arcam het publieke debat over de Amsterdamse architectuur stimuleren.

 

De gebouwen die meedingen naar de AAP 2022 zijn (in alfabetische volgorde vermeld met naam project, architect, en opdrachtgever en waar relevant de landschapsontwerper, kunstenaar, aannemer of investeerder):

  • Basisschool de Wereldburger, Moke Architecten, Landlab, Gemeente Amsterdam
  • De Finish, WE Architecten, de Alliantie
  • De Voortuinen, Elephant, Westerpark West
  • Harbour Club, LEVS architecten, Amvest
  • HAUT Amsterdam, Team V Architectuur, Lingotto, Arup, P. van Eesteren
  • Nationaal Holocaust Namenmonument, Studio Libeskind i.s.m. Rijnboutt, Nederlands Auschwitz Comité
  • Spaarndammerhart, Korth Tielens Architecten & Marcel Lok_Architect, DS Landschapsarchitecten, Martijn Sandberg, Heijmans Vastgoed
  • Stories, Olaf Gisper Architects, Bouwgroep BSH20A, Heutink Groep
  • The British School of Amsterdam, Atelier PRO architecten i.s.m. Van Hoogevest architecten, The British School of Amsterdam
  • Valley, MVRDV, Piet Oudolf, EDGE Technologies, RJB Group
Holocaust Namenmonument Amsterdam Rijnboutt foto door Kees Hummel
Holocaust Namenmonument Amsterdam Rijnboutt foto door Kees Hummel

Jury

De vakjury bestaat dit jaar uit Caroline Bos (Co-founder & Principal Urban Planner van UNStudio, directeur AM Concepts en Bouwmeester AM), Saskia Bosnie (directeur van de gebiedsorganisatie Zuidoost City en oprichter Sabo Advies) en Marc Reniers (architect en eigenaar M3H architects). Uit meer dan 100 aanmeldingen voor deelname aan de publieksjury heeft Arcam gekozen voor Bassima el Haik (adviseur/projectleider eHealth bij Pharos), Eric Groot Kormelink (Interaction Designer) en Fayaaz Doekhie (aannemer).

Programma Pakhuis de Zwijger

In aanloop naar de uitreiking organiseert het architectuurcentrum drie gespreksprogramma’s rondom de nominaties met architecten, opdrachtgevers, juryleden en andere experts vanuit Pakhuis de Zwijger op 2, 9 en 16 mei 2022.

Uitreiking 19 mei

De feestelijke uitreiking van de vijftiende editie van de Amsterdamse Architectuurprijs vindt plaats op donderdag 19 mei. 

Bekijk alle genomineerden op Arcam.nl.