Nationaal Holocaust Namenmonument wint de Amsterdamse Architectuurprijs 2022

20 mei 2022
Holocaust Namenmonument-Rijnboutt-winnaar Gouden AAP 2022

Donderdagavond 19 mei maakte Arcam de winnaars bekend van de vijftiende editie van de Amsterdamse Architectuurprijs. In de Centrale Markthal werd het Nationaal Holocaust Namenmonument van Studio Libeskind in samenwerking met Rijnboutt en in opdracht van het Nederlands Auschwitz Comité onderscheiden met de vakprijs. De publieksprijs ging naar Basisschool De Wereldburger van Moke Architecten en LANDLAB in opdracht van de Gemeente Amsterdam. De twee projecten werden gekozen uit tien nominaties.

Holocaust Namenmonument Amsterdam Rijnboutt foto door Kees Hummel
Holocaust Namenmonument Amsterdam Rijnboutt foto door Kees Hummel

Uit het vakjuryrapport

Het Nationaal Holocaust Namenmonument is een plek waar ontmoeting centraal staat, zowel letterlijk als in abstracte zin. Nabestaanden komen in contact met verloren naasten en met andere bezoekers, zowel uit Amsterdam als van ver daarbuiten.

Op een geraffineerde wijze is het gebouw vanuit sommige standpunten heel groots, aanwezig en monumentaal, maar vanuit andere gezichtspunten, terughoudend, soms zelfs afwezig en eigenlijk altijd verfijnd. Ondanks de fysiek bescheiden omvang reikt de impact van dit project tot ver buiten de stadsgrenzen en is dit project er niet alleen voor Amsterdam en Amsterdammers, maar biedt het ruimte voor ontmoeting, bezinning en educatie. Er is sprake van Architectuur met een grote ‘A’.

De jury prijst het ontwerp niet alleen vanwege zijn architectonische zeggingskracht, maar ook vanwege de stedenbouwkundige inpassing waardoor een verwaarloosde locatie is veranderd in een plek van grote waarde. Deze stedenbouwkundige en architectonische trefzekerheid is bij een dergelijke ‘zware’ opgave niet vanzelfsprekend. De ontwerpers en opdrachtgevers hebben de stad een inspirerende plek gegeven die van betekenis is voor haar geschiedenis, haar heden en haar toekomst. Zo uniek, zo eenmalig, en zo groots is daarmee Het Nationaal Holocaust Namenmonument de winnaar van de AAP 2022!

Lees het volledige vakjuryrapport.

Holocaust Namenmonument Amsterdam Rijnboutt vogelvlucht foto

Over de Amsterdamse Architectuurprijs

De Amsterdamse Architectuurprijs wordt sinds 2008 jaarlijks georganiseerd door Arcam en is nadrukkelijk een onderscheiding voor architect én opdrachtgever. De prijs vestigt ieder jaar opnieuw de aandacht op het beste deel van de bouwproductie binnen de Amsterdamse gemeentegrenzen. Met de Amsterdamse Architectuurprijs wil Arcam het publieke debat over de Amsterdamse architectuur stimuleren.

De vakjury bestond dit jaar uit Caroline Bos (Co-founder & Principal Urban Planner van UNStudio, directeur AM Concepts en Bouwmeester AM), Saskia Bosnie (directeur van de gebiedsorganisatie Zuidoost City en oprichter Sabo Advies) en Marc Reniers (architect en eigenaar M3H architects). De publieksjury werd vertegenwoordigd door Bassima el Haik (adviseur/projectleider eHealth bij Pharos), Eric Groot Kormelink (Interaction Designer) en Fayaaz Doekhie (aannemer).

Meer info op arcam.nl

Foto winnaars: Maarten Nauw
Foto’s monument: Kees Hummel