Nieuw winkelwalhalla Hudson’s Bay aan Rokin en Nes bijna klaar

17 juli 2017
Hudson's bay Amsterdam

Nog een maand en dan opent Hudson’s Bay zijn eerste warenhuis in Nederland. In hartje Amsterdam kan de klant straks uit de voeten op 17.000 vierkante meter.

Daar sta je dan als kersverse winkelmanager van – straks – het vlaggenschip van warenhuis Hudson’s Bay in Nederland. In een volledig uitgeruste fietskelder, goed voor 350 fietsen, maar nog helemaal leeg. Het is het eerste stukje Hudson’s Bay in Nederland dat helemaal klaar is.

Op de rest van de vijftien winkelverdiepingen in de panden aan Rokin en Nes wordt nu nog door 200 bouwvakkers hard geklust. Over twee weken krijgt winkelmanager Chris Janse een compleet ingericht warenhuis overhandigd, waar alleen nog de koopwaar ontbreekt. Dan ook kan de eerste ploeg medewerkers aan de slag om de collectie op te hangen, voor de geplande opening half augustus.

Hudson’s Bay een warenhuis? In Amsterdam wordt de hoofdvestiging meer een winkelcampus. Janse zal regelmatig de straat over moeten om alle delen van zijn imperium te bezoeken.

Het warenhuis betrekt er vier panden, twee hagelnieuw, twee monumentaal tussen Nes en Oudezijds. Onlangs nog is voormalige kledingwinkel Senza in het aanpalende pand, waarin ook boekhandel Scheltema huist, ingelijfd. Daar komen straks kinderkleding en speelgoed. “We hadden daar simpelweg geen ruimte meer voor in de andere panden.”

Ruimtegebrek? Letterlijk grootspraak. Ruimte heeft Janse straks in overvloed. De winkel­manager laat verdieping na verdieping zien, hagelwit, vol daglicht.

Links de heren

Het is vooral heel groot: met 17.000 vierkante meter straks na de Bijenkorf de grootste winkel van de stad. Maar omdat het over vier verschillende panden is verdeeld – zelfs de nieuwbouw is opgedeeld, want ooit bedoeld voor twee verschillende winkelketens – voelt het zelfs zonder interieur niet zo.

“We moesten daardoor wel keuzes maken qua indeling.” In de linker nieuwbouw huizen de heren, rechts de dames. “Gewoon, gekozen. Omdat links de nieuwbouw wat strakker is, rechts wat speelser.” Overigens moeten de heren op hun parterre straks wel de damescosmetica dulden. Dat trekt meer publiek vanaf de straat.

De zucht naar winkelvloer in Amsterdam is onverzadigbaar. Geen stukje wordt onbenut gelaten. Straks lopen metropassagiers en parkeergarageparkeerders zo de damesschoenen en lederwaren in, waarvoor de kelder nu wordt ingericht. De roltrap ligt er al, maar loopt tot 2019 dood op het ruwe beton van de metrobuis.

De etages worden zo vrij mogelijk opgezet; Janse kan dan regelmatig flink schuiven met de modemerken, zodat waren die moeten worden gepromoot, extra in het zonnetje komen.

Voor het derde deel van het imperium drong de indeling zichzelf op. De 238 jaar oude Grote Vleeshal, tussen Nes en Oudezijds, krijgt op drie verdiepingen het kook- en woonassortiment van Hudson’s Bay. “Het was geen vraag wat er zou moeten komen. Het voelt leeg al aan als een huiskamer, met alle ramen en houten vloeren.”

Aan de kant van de Oudezijds Voorburgwal komen de filiaalkantoren, een geste aan de buurt, die vreesde voor nog meer drukte. Alleen de kinderwinkel, die volgt wat later.

Vrijheid voor managers

Het is allemaal nieuw, ook voor de 430 winkelmedewerkers die straks aan Rokin en Nes komen te werken. Dat was voor Janse ook reden om over te stappen van de Bijenkorf, waar hij het warenhuis in Maastricht aanstuurde in de tijd dat het warenhuis de koers flink verlegde.

“Ik hoefde absoluut niet weg. Maar als de kans zich voordoet iets helemaal nieuws op te zetten, met een partij als Hudson’s Bay en veel vrijheid voor winkelmanagers, dan kun je geen nee zeggen.” Dus woont hij, in weerwil van zijn voornemen nooit meer te verhuizen, sinds een halfjaar met zijn gezin in Amsterdam.

Alleen over de vijfde verdieping heeft Janse straks niets te zeggen. De Amsterdamse Hudson’s Bay wordt de enige zonder La Placerestaurant. Janse heeft iets beters: topkok Ron Blaauw, die onder het koepeldak restaurant Nacarat start. “Een bediend restaurant in een warenhuis, waar vind je dat?”

Hudsons Bay Amsterdam Rokin