Ode aan historische binnenstad op Sluiseiland Vianen

08 juli 2020
sluiseiland vianen

De ontwikkeling van het groene eiland in Vianen tot een bijzonder en duurzaam woongebied krijgt met de realisatie van bouwblok Centraal een gezicht als entree van het zuidelijk deel van het Sluiseiland. De locatie is uniek; rustig wonen op een groen eiland met kenmerkende bomenrijen en geflankeerd door het kanaal en de passantenhaven. Én direct naast het historisch stadscentrum van Vianen met haar voorzieningen. Verschillende architecten hebben ontwerpen gemaakt voor een aantal woonblokken op het langgerekte eiland, welke te gast zijn in het parkachtige landschap. Centraal is begin juli 2020 als tweede blok in de verkoop gebracht.

 

Centraal is een gemengd bouwblok met appartementen en grondgebonden woningen gelegen midden op het Sluiseiland, vlakbij de brug en aan de Passantenhaven. Het markeert met een gebouw van 5 bouwlagen bestaande uit 15 royale appartementen de entree van het zuidelijk deel van het Sluiseiland. Op de begane grond komt op de hoek met de passantenhaven een (dag)horecavoorziening met terras aan het water en havenfaciliteiten. Aan de andere zijde is de toegang tot de parkeergarage. De 14 grondgebonden woningen omsluiten een intieme, groene collectieve binnentuin met private terrassen. De oostelijk georiënteerde woningen liggen aan de rustige straat met direct uitzicht op het Merwedekanaal met de kenmerkende bomenrij. De westelijk georiënteerde woningen sluiten aan op een brede stoep aan de passantenhaven. Doordat de woningen gedeeltelijk op een half verdiepte parkeergarage zijn gesitueerd, ontstaan er aan de buitenzijde van het blok extra hoge ruimten op de begane grond. Hierdoor wordt de nadruk gelegd op de prachtige omgeving. Tussen het bouwblok en het zuidelijk gelegen CPO woonblok komt een groene speelplek.

sluiseiland vianen

Samenhangende identiteit

Tijdens de stedenbouwkundig plan fase zijn de uitgangspunten bepaald voor de architectuur, zodat de bebouwing op het eiland een eigen samenhangende identiteit krijgt die aansluit op de binnenstad en passend is in de stoere context van het Sluiseiland. De uitgangspunten bieden de architecten vrijheid voor de afzonderlijke ontwerpen. In onderling overleg is bijvoorbeeld een beperkt metselwerk- en kleurpalet bepaald. Rijnboutt heeft nader onderzoek gedaan naar de woonhuizen in de binnenstad om het ontwerp goed aan te laten sluiten op omgeving.

sluiseiland vianen

Historische binnenstad als inspiratie

De architectuur van Centraal is geïnspireerd op de oude binnenstad. De geschakelde panden met elk hun eigen identiteit hebben een abstracte en heldere vormgeving zodat een eigentijds gevelbeeld ontstaat. Goten zijn bijvoorbeeld niet zichtbaar vanaf de straat en de regenpijpen zijn in het metselwerk opgenomen. Elk pand heeft zijn eigen unieke gevelindeling en kleurstelling. Enkele panden worden verrijkt door verbijzonderingen in het metselwerk of door strak gedetailleerde glazen kamers die uit de gevel steken en het buiten naar binnen halen.

sluiseiland vianen

Duurzaamheid als uitgangspunt

Duurzaamheid is integraal onderdeel van de ontwerpopgave. Alle woningen zijn energieneutraal en zijn optimaal georiënteerd op de zon. De groene binnentuin zorgt in warme periodes voor koelte, regenwater wordt daar vastgehouden en voorziet de beplanting van water.

Sinds juli 2017 werkt Rijnboutt in opdracht van Smits Bouwbedrijf aan het stedenbouwkundig en landschapsontwerp van Sluiseiland Vianen. Twee bouwblokken worden nader uitgewerkt door Rijnboutt.

Lees meer op www.sluiseiland-vianen.nl.