Omgevingsvergunning AaBe Fabriek Tilburg

19 september 2012
Aabe Fabriek

Op 3 september 2012 is een aanvraag omgevingsvergunning ingediend bij de gemeente Tilburg voor het herontwikkelen van de voormalige AaBe Textielfabriek. De omgevingsvergunning is een geïntergreerde vergunning en bundelt 25 vergunningen op het gebied van bouwen, ruimte, natuur en milieu.

De AaBe Fabriek krijgt op initiatief van Bouwinvest een nieuw leven. Het complex zal een transformatie ondergaan van voormalige textielfabriek tot uniek retailcentrum in Tilburg. Rijnboutt maakt het ontwerp voor de complete herontwikkeling van dit rijksmonument.

Nieuw leven

De AaBe Fabriek herinnert aan een belangrijk hoofdstuk uit de geschiedenis van Tilburg. De Fabriek, in 1930 ontworpen door de Franse architect George Forest vlakbij de Piushaven, beleefde haar hoogtijdagen in de jaren 60. Door de steeds daalende vraag naar textiel is de productie uiteindelijk gestaakt in 1997. Alleen de zuidhallen van de fabriek worden sindsdien nog gebruikt als onderkomen voor winkels. De lege hallen en lange fabrieksgang tussen de fabriekshallen zijn stille getuigen van een ooit glorieuze textielindustrie.

Aabe Fabriek

Met de nieuwe functie gaat de fabriek een nieuw leven tegemoet en is het straks weer mogelijk om het monument van binnen te bewonderen. Het huidige complex wordt teruggebracht naar de oorspronkelijke bouwdelen uit 1930, 1941 en 1947 – 1954. Het is de bedoeling de oude elementen, zoals bijvoorbeeld de art-deco versieringen en de draagconstructie weer in ere te herstellen. Ook blijft de ouderdom van het gebouw zichtbaar. Geen netjes strak gestucte muren, maar een stoere industriële look. Het ketelhuis aan de westzijde van de fabriek met de bekende schoorsteen krijgt in het ontwerp een nieuwe functie. De gesloopte delen maken plaats voor nieuwe gebouwen. Samen met de oorspronkelijke bouwdelen zullen deze gebouwen het nieuwe ensemble van de AaBe Fabriek vormen.

Aabe Fabriek

Inloopavond

Op woensdag 10 oktober a.s. vanaf 19.00 uur organiseert Bouwinvest, eigenaar en ontwikkelaar van het AaBe complex, in samenwerking met de gemeente Tilburg, een inloopavond over de herontwikkeling van het complex. Deze avond zal plaatsvinden in de ontvangstruimte van Stadskantoor1.