‘Optoppen’ levert woningen op, maar er zijn tal van hindernissen’ – Trouw

10 april 2024
De Savorin Lohmanplein 08 09 2016_0159 LR

Trouw publiceerde op 9 april 2024 een artikel over het ‘optoppen’ van gebouwen en vroeg Frederik Vermeesch naar zijn visie hierop. 

“Grote oude winkelpanden staan vaak deels leeg. Voor retail wordt meestal alleen de begane grond gebruikt of hoogstens ook de eerste verdieping. Tegelijkertijd zijn er mensen genoeg die in binnensteden willen wonen, ouderen én jongeren. De draagkracht van de fundering is vaak goed genoeg, de bouw kan vrij snel gaan, je hebt er niet drie jaar lang een grote bouwplaats voor nodig. En zo’n winkelpand wordt er mooier van. Vaak heeft zo’n gebouw drie achterkanten, alleen de voorkant ziet er goed uit – en zelfs dat niet altijd. Na het optoppen heeft het ramen aan alle kanten en balkonnetjes. Het wordt er menselijker van, vriendelijker. Maar nee; de wooncrisis los je niet op met 26 extra woningen.”

Rijnboutt werkt op dit moment mee aan het toevoegen van twee extra verdiepingen met zo’n 26 nieuwe woningen boven op het gebouw van de Hema in Deventer. Eerder werkte Rijnboutt al aan de bouw van twee woonlagen boven op een zestien etages tellend Bellavista-toren in Den Haag. Ook met winkelpanden van V&D en C&A heeft Rijnboutt ervaring.  

Artikel: ‘Optoppen’ levert woningen op, maar er zijn tal van hindernissen’ – Trouw of klik hier voor het artikel in Trouw (voor abonnees).

Tekst: Hanne Obbink (Trouw)
Beeld: Bellevista-toren in Den Haag door Kees Hummel