Paviljoen Zijdebalen gerealiseerd

21 juni 2019
zijdebalen

Rijnboutt heeft voor de combinatie Hurks en Van Wijnen de openbare ruimte ontworpen voor de wijk Zijdebalen in Utrecht. Zijdebalen is een nieuwe woonwijk op het terrein van de voormalige houthandel Jongeneel net ten noorden van het centrum van Utrecht. De wijk ligt aan de Vecht en er zijn in totaal ongeveer 500 woningen gerealiseerd.

Als onderdeel van de openbare ruimte heeft Rijnboutt op het centrale plein een paviljoen voor horeca ontworpen, zorgvuldig geïntegreerd in het ontwerp van het plein. Het transparante paviljoen is inmiddels gerealiseerd en heeft een hoogwaardige uitstraling met verduurzaamd houten kozijnen en luifel en een groendak.

Bijzonder aan het paviljoen is dat er een transformatorstation voor de wijk in het gebouw is geïntegreerd. De gevels rondom de traforuimtes zijn uitgevoerd in strekmetaal met daarop een print van historische beelden van de Bemuurde Weerd. De gevels worden transparanter naarmate het paviljoen zich meer opent richting het plein. Hier bevindt zich ook de entree van het paviljoen en een ruimte voor een horeca-terras.

De oplevering van Zijdebalen is voorzien voor eind 2019, wanneer de gracht in de Zijdebalenstraat zal zijn voltooid en het monumentale Kamps-gebouw is gerenoveerd.

zijdebalen

Fotografie: Kees Hummel