Post Utrecht genomineerd voor Publiek Gebouw van het Jaar 2020

Architectenweb Awards

07 oktober 2020
Architectenweb Awards

Trots! Post Utrecht is genomineerd in de categorie ‘Publiek gebouw van het Jaar 2020’ voor de Architectenweb Awards 2020. De jury nomineerde vijf projecten uit twintig inzendingen. Alle inzendingen zijn beoordeeld op maatschappelijke relevantie, bijdrage aan het vakgebied, vakmanschap en vernieuwing.

 

De jury zegt over Post Utrecht: “Het voormalige PTT-hoofdkantoor te Utrecht moest onderdak worden voor de ‘bibliotheek van de toekomst’, alsook winkels en horeca. De monumentale entree en publiekshal van het postkantoor aan de Neude vormen nu de entree tot de Centrale Bibliotheek. Het voormalige expeditiehof aan de Oudegracht is gevuld met een nieuw volume, waarin onder meer winkels zijn ondergebracht; dit vormt nu een tweede voorkant. De maat van de toevoeging past bij andere gebouwen aan de gracht en blijft terughoudend ten opzichte van het monument als geheel. De belangrijkste architectonische kenmerken van het monument zijn eigentijds vertaald en geven de nieuwe gevel zijn gezicht.

Voorheen kon het publiek alleen in de hal komen; met het geheel openen van een iconisch gebouw in de stad is er een grote publieke ruimte aan de Utrechters gegeven. De restauratie van het monumentale gebouw is goed en zorgvuldig uitgevoerd. Met de nieuwbouw aan de voorheen achterzijde heeft het pand een tweede adres gekregen aan een belangrijke winkelzone in de stad.”

Op woensdag 28 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt. Wij zijn (nu al) enorm vereerd met deze waardering voor Post Utrecht.

Foto: Kees Hummel