Post Utrecht in Magazine Pi

06 januari 2021
post utrecht

Eva Vroom schreef voor Pi Project & Interieur 2020 #6 het artikel ‘Ruimte in de stad’ over de transformatie van het voormalige hoofdpostkantoor aan de Neude in Utrecht.

Ruimte scheppen in de stad 1

Na een zorgvuldige transformatie kreeg Utrecht zijn voormalige hoofdpostkantoor terug als Bibliotheek Neude. Zecc en Rijnboutt openden de introverte kolos en voorzagen de stad zo van ruim 10.000 vierkante meter publieke ruimte.

 

De nieuwe bibliotheek vormt in het centrum van Utrecht een openbaar toegankelijk ‘eiland’, een third place in een gebied waar retail en horeca dicht opeengepakt zijn. Met de toenemende commercialisering van de openbare ruimte groeit de behoefte aan dit soort plekken tussen thuis en werk, waar ruimte is voor verbinding, ontmoeting en uitwisseling. Dankzij het indrukwekkende vloeroppervlak kun je Bibliotheek Neude gerust een third place XL noemen. Rijnboutt was verantwoordelijk voor de herbestemming van het voormalige postkantoor, de cascoverbouwing en de nieuwbouw aan de Oudegracht. Zecc nam als architect voor het interieur en de casco doorbraken de taak op zich om de zee van ruimte in het gebouw te ontsluiten en geschikt te maken voor de nieuwe functie. Daarbij vormden de bijzondere kenmerken van het gebouw steeds het uitgangspunt.

» Lees het hele artikel