Q Residences: de samenwerking

27 januari 2023
Q Residences-Rijnboutt-foto Kees Hummel 13 12 2022 023 LR

Buitenveldert is een landmark rijker. Twee bijzondere woongebouwen: het vijfenzeventig meter hoge Quartz en de laagbouw Qube vormen samen Q Residences. In opdracht van Kroonenberg Groep en in samenwerking met het Amerikaanse architectenbureau Studio Gang, dat verantwoordelijk is voor het ontwerp, vervult Rijnboutt de rol van co-architect bij de realisatie van dit prestigieuze project. In een serie van drie artikelen vertellen we over onze expertise op het gebied van de stedenbouwkundige inbedding (1), de technische uitvoering (2) en de samenwerking met de betrokken partijen (3).

 

Jurjen de Gans, senior architect, fungeerde als een spin in het web bij dit door hem als een pareltje omschreven project. Hij sloot zich eind 2020 midden in het proces aan, werkte samen met Frederik Vermeesch, creatief directeur van Rijnboutt, en was meteen verantwoordelijk voor de communicatie met de architecten van Studio Gang, opdrachtgever Kroonenberg Groep en ontwikkelaar NEOO. “Zorgen dat de samenwerking goed verloopt en dat we op de hoogte zijn van elkaars wensen en werkzaamheden, is mijn belangrijkste taak”, zegt hij. “We hebben een goede verhouding met zowel Kroonenberg Groep als NEOO en hebben in dit project intensief samengewerkt. Studio Gang was een betrokken partner; de architecten zijn vanuit Chicago verschillende malen hierheen gekomen en zijn samen met ons op de bouw geweest. Ze waren onder de indruk van de nauwkeurige uitwerking van hun architectonische ontwerp, daar kunnen we als team trots op  zijn”, vertelt De Gans.

Rijnbout heeft dan ook veel expertise in huis en deelt het hoge ambitieniveau dat Kroonenberg Groep nastreeft. “De opdrachtgever is zeer betrokken en kiest voor hoge kwaliteit in zowel de uitvoering als in de toegepaste materialen en producten. Dat geldt voor de keuze voor verfijnde lamellenroosters, het hoogwaardige architectonisch beton maar ook het type en de positie van de lichtarmaturen”, weet De Gans. Binnen de stuurgroep met Kroonenberg Groep, NEOO en Rijnboutt, was het aan hem om continue te schakelen en te reageren op keuzes en verzoeken van de opdrachtgever of wijzigingen vanuit de bouw.

Q Residences-Rijnboutt-foto Kees Hummel 13 12 2022 018 LR
Q Residences-Rijnboutt-foto Kees Hummel 13 12 2022 005 LR

Van casco tot interieur

Dat De Gans ook affiniteit heeft met interieurontwerp, kwam in dit project goed van pas. Bij het parallel lopende interieurontwerp van Piet Boon, kreeg Rijnboutt namelijk de verantwoordelijkheid voor de uitwerking van de publieke ruimtes – de entrees, lobby’s, gangen en liften – en het ontwerp van de wayfinding. Samen met Guido Duba en Frederik Vermeesch heeft De Gans het interieurontwerp verder gebracht en verwerkt in een voortdurend geüpdatet interieurdocument waarmee NEOO derden kon aansturen.

Vanwege zijn eerdere ervaringen, heeft De Gans de ontvangstbalie van Q Residences custom made kunnen ontwerpen. Binnen een schil van twaalf centimeter dik gepolijst architectonisch beton, is samen met de interieurbouwer een abstracte en luxe balie gerealiseerd die de lobby allure geeft.

Samen met NEOO, Kroonenberg Groep en Frederik Vermeesch, heeft de architect bovendien het proces van de technische inpassing begeleidt van een aantal bepalende kunstwerken, vanaf de eerste voorstellen van de kunstenaars tot de plaatsing. Zo hangen in de lobby van Quartz rondom gordijnen van Petra Blaisse van Inside Outside, die met een licht-donkercontrast veel invloed hebben op de beleving van de ruimte. Rijnboutt heeft samen met Inside Outside de positionering van de gordijnen bepaald en hiervoor een speciale koof ontworpen.

architectuur

Ook hangt er een in brons gegoten lichtkunstwerk van Studio Molen van twee bij drie meter. In samenwerking met de constructeur heeft Rijnboutt ervoor gezorgd dat dit zware object aan staalkabels kon worden opgehangen aan het plafond. Tot slot zorgde het team van Rijnboutt ervoor dat de materialen in het interieur goed zijn afgestemd op de lichtinstallatie zodat het kunstwerk niet als een ‘alien’ in de ruimte hangt, maar logisch aanvoelt.

“De mogelijkheid om aan zo’n divers en hoogwaardig project te werken, smaakt absoluut naar meer”, is de ervaring van De Gans. “Rijnboutt heeft als coördinerend en technisch uitwerkend bureau een mooie bijdrage geleverd aan het mogelijk maken van Q Residences. Door de intensieve, goede samenwerking met alle betrokken partijen is het eindresultaat van hoogstaande kwaliteit. En ook hebben wij aangetoond een goede partner te zijn voor internationale bureaus die in Nederland architectuurprojecten willen realiseren”, meent hij.

Tekst: Viveka van de Vliet
Beeld: Kees Hummel