Rijnboutt ontwerpt transformatie C&A warenhuis Groningen tot verfijnd multifunctioneel ensemble

14 september 2022
Rijnboutt-Herestraat-Groningen-1

Aan het begin van de Herestraat in Groningen, waar nu het C&A warenhuis staat, komt een verfijnd ensemble met een gemengd programma van winkels, woningen met daktuinen en gemeenschappelijke voorzieningen. Deze hoek, waar de Herepoort ooit nog het begin van de stad markeerde, vormt straks opnieuw een uitnodigende entree naar de Herestraat.

 

In opdracht van Redevco is een ontwerp gemaakt voor de modernisering van het verouderde winkelpand en de toevoeging van 45, in hout uitgevoerde, woningen op de tweede tot en met de vijfde verdieping. Na de herontwikkeling zal het pand, met een totale oppervlakte van ongeveer 6.500 m², voor 53% uit winkelruimte bestaan en 45% uit woonruimte. Het resterend deel (2%) wordt gebruikt voor gemeenschappelijke functies.

Rijnboutt-Herestraat-Groningen-2

Robert Bakker, Development Manager bij Redevco vertelt over het project: “Deze herontwikkeling past goed in onze strategie om de portefeuille te diversifiëren door middel van het transformeren van overtollige winkelruimten en andere voorzieningen op verdiepingen. Het is ook een goed voorbeeld van hoe wij denken winkelstraten in steden leefbaarder en duurzamer te kunnen maken. Vanuit het oogpunt van duurzaamheid wordt het gebouw zoveel als mogelijk hergebruikt. Bij de nieuw toe te voegen elementen en functies worden uitsluitend duurzame materialen als ook groene daken toegepast. Ook wordt het pand volledig van het gas gehaald en wordt gebruik gemaakt van alternatieve energiebronnen, waaronder zonnepanelen.”

Frederik Vermeesch, creatief directeur van Rijnboutt vult aan: “Zoals in veel Nederlandse binnensteden is hier in de loop der jaren een groot winkelgebouw ontstaan dat niet meer voldoet aan noden van deze tijd. Monofunctioneel en een kolos in de historische context van het Groningse centrum. Met deze transformatie krijgt het gebouw een gemengd programma. Maar we doen meer: door onbruikbaar winkelvolume strategisch weg te halen en op andere plekken in het complex terug te laten komen, creëren we lucht in het blok. Vervolgens knippen we het gebouwvolume visueel op in verschillende panden en maken we het passend in het stadsaanzicht. Zo sluiten we met deze grondige renovatie zowel programmatisch als qua vormgeving aan op de gewenste ontwikkeling van de Groningse binnenstad.”

Naar verwachting zal de bouw starten in het vierde kwartaal van 2023, gevolgd door oplevering een jaar later.

Beeld: Filippo Bolognese Images