Ruig en Goed: 15 jaar gebiedsontwikkeling Piushaven Tilburg

13 juni 2016
Aabe Fabriek

Donderdag 9 juni werd het boek ‘Ruig en goed’, 15 jaar gebiedsontwikkeling Piushaven gepresenteerd door de Gemeente Tilburg op de PROVADA. Riek Bakker kreeg uit handen van wethouder Berend de Vries het eerste exemplaar aangereikt.

Een succesvolle gebiedsontwikkeling?

Was er maar een recept voor succesvolle gebiedsontwikkeling. Een formule of checklist die je altijd kunt gebruiken om de samenwerking met je partners snel en praktisch te organiseren. Maar dat recept is er niet. In langlopende gebiedsontwikkelingen blijkt dat macro-ontwikkelingen, faalervaringen en koerswijzigingen van partijen ertoe leiden dat flexibiliteit het enige ingrediënt voor succes lijkt. Toch is in de publicatie “Ruig en goed, 15 jaar gebiedsontwikkeling Piushaven Tilburg” te lezen dat hier een aanpak is gegroeid die de tand des tijds heeft doorstaan. Deze aanpak kenmerkt zich op de eerste plaats door een duidelijke, praktische visie – Piushaven is een fraai maar niet aangeharkt woongebied op de mooiste locatie van Tilburg: tussen het stadscentrum en het landschapspark Moerenburg. Vervolgens door een uitnodigende houding ten opzichte van ontwikkelaars, bewoners en ondernemers. De volgorde van de ontwikkeling van het 80 hectare grote gebied met tientallen plannen heeft als belangrijke logica: aansluiting op de marktdynamiek. Deze houding leidt echter niet tot vrijblijvendheid of onsamenhangende slordigheid. Alle ontwikkelaars stemmen eens in de paar maanden met elkaar hun planning en programma af; we gaan elkaar hier niet in de wielen rijden. En onder leiding van supervisor Riek Bakker komen alle plannen in een kwaliteitsteam op de agenda.

Een ‘go’ vanuit het kwaliteitsteam effent de weg voor een omgevingsvergunning. Deze informele sturing aan de voorkant is ook een essentieel ingrediënt voor een soepel procesverloop. De ontwikkelaars betalen ook mee aan de culturele activiteiten in het gebied. Nog voor er een woning was gebouwd, was er in de haven al van alles te doen op cultureel gebied – van Drakenbootfestival tot Drijf-in bioscoop. Op deze manier zijn de afgelopen jaren 750 woningen gebouwd en volgen er nog eens 750. Ook is er 40.000 m2 winkelruimte in aanbouw, in de voormalige, monumentale wollenstoffenfabriek AaBé.

Aabe Fabriek

Tot slot vergt elke gebiedsontwikkeling gepaste bescheidenheid – van ieder, maar zeker ook van de overheid. Als bewoners en schippers vijftien jaar geleden niet met succes in verzet waren gekomen tegen de aanleg van een uitvalsweg in het plangebied, viel er nu niet veel te wandelen, op terrasjes te zitten en te wonen in deze veelkleurige parel van Tilburg.

www.piushaven.nl