Rustenburg: presentatie-tekeningen

17 november 2005
Hermitage Tsaar Zaandam

Het afgelopen jaar hebben wij in opdracht van AM Vastgoed bv intensief gewerkt aan het ontwerp van het gebouw op de Rustenburg locatie in Zaandam. Het gebouw maakt deel uit van het masterplan Inverdan dat Sjoerd Soeters heeft gemaakt voor de gemeente Zaanstad.

De maat en schaal van het Rustenburg blok is naar Zaanse maatstaven groot te noemen. Bovendien ligt het blok op een cruciaal punt in het masterplan: Het vormt de schakel tussen de grootschalige herontwikkelingen rond het station en de kleinschaligheid van de traditionele huizen die de binnenstad van Zaandam kenmerken.

Om deze reden hebben wij het blok opgevat als een ensemble van vijf gebouwen die samen een gesloten bouwblok vormen. De ‘buik’ van het bouwblok is gevuld met een aantal grote winkelformule’s, waarop een daktuin is gelegen. De gebouwen bevatten ieder een verschillend programma en kennen een andere architectonische uitwerking die aansluit bij de rol die het gebouw in de stad vervult.

Hermitage Tsaar Zaandam
Hermitage Tsaar Zaandam
Hermitage Tsaar Zaandam

De Strip

Het programma van bioscoop en winkels dat de strip herbergt nodigt uit tot enerzijds een neutrale uitstraling, maar tegelijkertijd ook een feestelijke. Een transparante, skeletachtige structuur voor de winkels, waarboven de foyer van de bioscoop, die functioneert als stedelijke erker, en die de ‘langste bar van Nederland’ bevat. Achter het transparante scherm van de foyer zijn de filmzalen als losse volume’s gedrapeerd. Materialen: Glas, hardsteen, keramische leipannen. Een goede referentie vormt het glaspaleis van Peutz in Heerlen.

Hermitage Tsaar Zaandam

De Toren

De toren is gepositioneerd in de as van het marktplein de Rozengracht. Hier heeft de toren een slank profiel zoals een klassieke kerktoren op een stadsplein in Toscane. De kroon van de toren (in de verhouding van het Zaanse woonhuis) voegt een nieuw beeldmerk toe aan de skyline van Zaanstad. De gevels van de toren zijn steenachtig, en gestreept in horizontale, donkere en lichte speklagen.

Hermitage Tsaar Zaandam
Hermitage Tsaar Zaandam

De Zaagtand

De zaagtand vormt een cruciale schakel tussen de verschillende schaalniveau’s in de stad. Boven een plint van hardsteen met een zinken dakje rijzen een aantal woonhuizen op, die geschilderd zijn in het Zaans groene kleurenpalet.

Hermitage Tsaar Zaandam

De Pakhuizen

De pakhuizen refereren aan de uit de 19e eeuw stammende industriële gebouwen van de Zaanstreek. Ook valt een verwijzing te maken naar de stoere pakhuizen zoals die in de Hamburgse vrijhaven Speicherstadt te vinden zijn. Het zijn gemetselde gebouwen waar het metselwerk met grote zorgvuldigheid is gedetailleerd, met ramen met diepe negge’s en zinken losanges daken.

Hermitage Tsaar Zaandam
Hermitage Tsaar Zaandam

De Grachtenhuizen

De aan het overvloedige groen van De Vaart gelegen grachtenhuizen zijn aan de Zaanse woonhuizen refererende gebouwen. De buitenruimten van de grondgebonden woningen krijgen een steiger aan De Vaart. In tegenstelling tot het stoere karakter van de pakhuizen hebben de grachtenhuizen een lichtvoetiger karakter.

Hermitage Tsaar Zaandam